Friday, 21 September 2012

teringin


dah lama tak dapat makan benda alah ni..teringin sesgt..ritu ada beli kt kedai kek biasa..tp rasanya sgt mengecewakan..guna nama je tp sbnrnye kek sponge biasa yg diletak perisa nescafe..hampehhh..ni jumpa resipi yg senang..igtnya nk try buat bila ada mood rajin tu dtg..tp kena make sure brg2 sentiasa ada dlm simpanan sbb mood rajin tu jengah tak tentu bila..kalau time dia dtg barang plak tak ada maksudnya mmg tak nampk hasil lah kan..so apa2 pun copy paste resipi dr web myresipi.com dl..kalau nak buat nnt dah tak sibuk2 nak meng google dah..:)


2 bungkus biskut tiramisu/sponge fingers/boudoir
250g cream cheese
250g whipping cream
150g gula (boleh kurang atau tambah ikut suka manis)
satu cawan bancuhan air nescafe (tanpa gula)
serbok kok/cokolat utk hiasan
Cara-cara

1)satukan cream cheese+whipping cream+gula dan pukul hingga kembang

2)Celupkan biskut ke dalam bancuhan nescafe dan susun dalam bekas sederhana besar

3)Setelah itu letakkan satu lapisan bancuhan yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata. Ulang proses ini sehingga menjadi tiga lapisan.

4) Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata, bolehlah ditutup dan disimpan dalam peti ais.

5) Hias kan dengan taburan koko/cokolat di atasnya ikut suka.

2 comments:

Unknown said...

buat farah..jgn x buat. Nnt baby keluar ngencess

Unknown said...

buat farah..jgn x buat. Nnt baby keluar ngencess