Friday, 6 February 2009

rintihan hati sorg budak kimia

bila da berada di tahun akhir pengajian ni segala mcm perasaan timbul..boleh ke abis kan keje dlm masa 1thn lg ni?? dgn elaun yg ikutkan abis bln 9 ni..klu tak de apa2 akn ditambah lg 6bulan. insyAllah..keje2 kt lab mmg sgt menguji kesabaran..cth nya mcm mggu ni nyer experiment..ikutkn sama je mcm experiment2 yg sblm ni tukar skit je..tp mcm2 masalah start dr awal aku wat ari isnin aritu smpi la ke arini..mula2 sample contaminate..tak tau le mcmne leh contaminate..simpan mcm biasa je..da sattle problem sample yg makan masa dekat satu hari utk aku selesaikan dtg plak masalah lain..temperature controller plak rosak..kena pggl org electronic dr workshop plak utk betulkn..diorg plak pg2 aku da pggl utk tgk kan dekat tghari br nmpk batang hidung..seb baik kejap je sbb spare part ade lg kt dlm simpanan lab aku..da selamat part tu bersemangat la aku nk teruskn ni..skli cell yg aku guna plak leaking..keje aku ni mmg tak leh leaking sket pun..cell ade 3..boleh plak tiga tiga cell aku test sume leh leaking...hangen gak kt org yg guna last skli tak repair balik cell yg diorg da rosakkn..repair cell tak lama tp kena biarkan cell tu semalaman dlm oven br leh guna balik..sbb nye guna glue tampal leaking..mcm gam kasut gak le..basah2 tak leh guna terus..kena keringkan dl..da 2 hari da tak jd keje..risau gak sample yg di prepare sblm tu contaminate lg..tp naseb baik la bila di test masih ok..ari ke3 ari rabu br la sumenyer berjln lancar..on kn instrument tu mcm biasa dan mlm2 aku akn ke lab semula utk off balik..pas zul blik keje makan siap2 aku pun ke lab balik..masalah lg..pintu biasa yg utk masuk ke bangunan kimia di luar waktu pejabat plak berkunci..dah masukkn kod pun tak leh gak..call security minta tlng buka kn kunci..security kata pintu tu rosak..kena access kot main entrance..aku pun tak tau main entrace da siap..sblm ni diorg tukar pintu baru..da ada yg baru ni aku baru tau rupanya kena guna university card plak br leh masuk..satu masalah lg..aku tak bw kad aku mlm tu..tggu la kot2 ada org lalu nk pinjam kad jap utk masuk..dpt la tangkap sorg mamat hitam..tp malangnya dia ckp kad dia tak leh guna..ada masalah..ntah iye ntah idak..aku pun tak nak la paksa dia soh bg jg aku guna..kang dia ckp aku terrorist plak..terpaksa la balik umh amik kad..da la masa tu minyak kete da mmg nyala merah2 soh minta isi..da dpt kad smpi2 kt lab tgk2 ada lagi masalah dekat alat tu..kali ni yg lain plak..motor utk water pump plak tak jalan..so instrument tu terberhenti sndr sbb water pump tujuan utk sejukkn alat tu..so aku tak tau da brp lama proses kimia yg da berjln sbb tak tau bila masa benda tu terenti..pas da siap sume tu gi nk cari petrol pump..menyonsang arus dr nk balik umh sbb tak de pump station yg menghala ke rumah..skli tutup plak..jmpa satu lg pun tutup jg..masa tu da kul 10lbh..mlm tuuu...zul da diam tak ckp apa2..bila zul da diam je tak bersuara aku bertmbh la risau ..takut tak sempat smpi umh..mcm2 aku baca dlm ati minta2 slmt le smpi..biar esok pg je la gi isi minyak..klu abis tgh jln pg2 tak risau sgt..nk minta tlng org pun senang..

esok pg nya celik2 mata tgk luar tngkap masyaAllah snow lg..lg lebat dr yg ari isnin aritu..niat nk ponteng skul pun tak leh sbb alat yg rosak tu nk kena settle kan..tp skul haziq n sklh2 primary sume2 tutup arini..ikut news lbh 200 sklh sekitar notts ditutup..aku ke skul lmbt skit dekat kul 10..trus gi check alat yg rosak n dgn bantuan lab mate tgk2 kan alat tu sbb aku tak berani nk pandai2 godeh sndr..bila da confirm kitorg tak leh nk wat apa br la bw ke workshop..skli lg kena keje dgn org workshop..pg arini khamis anto smpi ptg td sblm balik tgk diorg tak siap kan lg..da pesan benda ni urgent masa gi anto tu..menaruh harapan esok pg diorg akn siap kan..sbb experiment ni klu tak de masalah apa2 leh smpi 2mggu br siap..klu da bermcm2 masalah mcmni tak tau la brp lama..harap2 pasni tak de lg masalah2 lain..nk dpt kan satu result mmg amat perit..smpi pernah ckp kt org2 lain jgn la bg ank2 amik bidang2 yg libatkan lab work ni..nasib baik dpt research yg ok..nasib tak baik...huhuuh...apa2 pun utk aku..aku kena teruskn jg n doa byk2 minta mudah semuanya..Allah je leh tlng..kuatkan semangat aku..

peneman aku klu gi lab mlm2..

ank beriya dgn safety glass..aku nyer langgo peraturan..tak pe tak kantoi.

Wednesday, 4 February 2009

sekolah baru dan live from Gaza

stop jap citer pasal snow..sbnrnya ada lg story mory pasal snow..next entry plak aku masuk kn gmbr sket2..tp klu nk view pix leh tgk kt sini http://picasaweb.google.com/zulNfarah ..

kali ni nk citer pasal aktiviti ari jumaat (30 Jan 09) dan ari Sabtu (31 Jan 09)..

ari jumaat adalah hari perasmian skolah baru haziq..utk persembahan kali ni haziq kena jadi askar..dia n the geng kena berkawad...pg2 kul 845 cikgu dia da soh anta gi skul sbb nk kaler kan muka dia..acara start kul 930..tak sabo aku nk tgk ajiq perform lg sbb last year dia beriya2 berjoget...aku pun siap sedia la camera dgn videocam konon nk rekod le..tp cikgu2 nyer pesan plak tak leh rekod..nk amik gmbr blh tp tak leh rekod..hangen je aku..alasannyer atas sbb2 keselamatan budak2...ape jadahnyer..bkn org nk gi jual ke ape ke video tu..tuk simpan sndr jek..aku syak sbb sheriff of nottingham ada skli utk rasmi kn sekolah br tu so diorg tanak la video mamat tu disebar2kn kt internet ke ape ke..ntah aku pun tak pasti sbb ape..yg pasti aku tak puas ati sbb tak dpt rekod wat kenang2an..seb baik leh amik gmbr..klu tidak aku bakar sklh baru tu..hihihihi...
haziq kena berkawad mcm askar..tp aku tgk baju yg dia pakai mcm baju polis jer...conteng muka pun mcm ala2 badut..tak mcm askar lngsng..tak seni tul cikgu2 dia ni..
sume geng2 pakistan dan malaysia je dlm group kawad ni..
bersama sheriff of Nottingham semasa acara ribbon cutting..kesejukan ank aku..

ari sabtu plak..aku menyertai acara live from gaza yg dianjurkan oleh islamic society, university of nottingham..event ni utk women je..acara start dr kul 11 smpi 6 ptg..aku bw haziq sbb kt sana diorg sediakan khidmat jaga budak2..so takde la zul kt umh kena kisah kan dgn budak2 berdua tu..kira amik sorg satu la..pg nya ada tayangan video bermula dr sejarah awal palestine smpi la negara tu ditakluk isreal si zalim zionist..kt event ni ada jualan gerai2 yg kebykan nyer oleh org2 wanita2 keturunan arab..ada pakistan, palestin sndr mcm2 la..merasa la mknan diorg ari tu..belah ptg nya ada talk bersama 4org tetamu..ada jurnalist terkenal Yvonne Rigley (jurnalist mualaf - masuk islam lepas jd tahanan kt afghanistan), ada sister from Gaza (Dr Ghada Ageel - warga palestine yg da menetap di Oxford), ada Dr Jenny Tonger (pengasas Friends of Palestine - bekas Dr perubatan), ada Rajnara Akhtar (salah seorg ahli Friends of Al-Awsa - PhD student di Univ of Warwick) dan temubual live dgn seorg sister dr Palestine (sister Eman)..sblm acara selesai ada demonstrasi oleh anak2 kecil dan lelongan kunci rumah2 di Palestine (simbolik kpd pemulangan semula tanah Palestine kpd rakyat2 nya..)
ahli2 panel..dr kiri Yvonne, pengerusi, Dr Jenny dan Dr Ghada


anak2 berdemonstrasi..

citer snow dibulan february

da lama tak menjengah ke blog sndr..bz sesgt sejak2 snow turun ni...alhamdulillah sejak dtg sini dr tahun 2006, snow tahun ni adalah snow terlebat yg pernah dialami di sini..ikutkn news, nottingham tak dihujani snow yg heavy sejak 20thn lepas..kire beruntung la bg kami sefamily sbb merasa snow selebat dan setebal ni di sini tanpa perlu ke Swiss..hihihi...

sehari sblm snow di nottingham. aku diajak jiran, kak farizah utk join geng2 snow hunting (family kak yati/nazri, family kak zlaa/pak din, family kak farizah/abg fadhil n family kak zai/shah) ke JOHN NIKE LEISURE SPORT, di daerah Derby..tak jauh dr sini..cuma 45min perjalanan jer..berbekalkan pasta dgn bolognese sos aku usung ank2 aku yg tgh batuk2 n selsema menjoinkn diri dlm group snow hunting tu..sbnrnya aku dpt sms dr kak farizah da agak lewat..diorg plan gerak kul 9pg..kul 945 br aku perasan ada sms..apa lg..sepantas kilat la aku siapkn budak2..dgn cote hadif sume aku basuh mlm nyer sbb suma da kotor sesgt..so aku sarung 4-5lapis baju n jumper..smpi je sana tgk diorg br je beatur beli tiket utk main tobogan..hihihi..aku yg tak tau ape2 ni pun beli la 2tiket...satu utk aku satu utk zul..budak 4-7tahun free tp kena naik skli dgn adult..bwh 4thn tak leh naik atas sbb2 keselamatan...

smpi546 kt tpt nk berlepas br tau rupanya satu tiket yg dibeli tu ada 4kali ride..kirenye aku satu family dpt 8kali pusing le..jenuh gak nk ngabiskan..mula2 tu cuak gak..masuk kali ke2 da tau mcmne nk control kelajuan aku da jd ketagih plak..yg untungnye haziq le..sume ride dia naik skli..1st ride dia naik dgn aku..aku pesan kt dia haziq baca bismillah byk2 tau..smpi2 kt puncak nk start meluncur aku dgr dia dok baca bismillahirrahmanirrahim amin..berulang2..lbh 10kali kot..nk gelak aku..kalah aku da cuak nyer..hahahaha...

ni la rupa tobogan tu..


video

da selesai main tu..kitorg kumpul kt luar mkn tghari plak..aku yg penuh segan silu ni sbb bw pasta je..yg lain2 bw nasi laukpauk yg mmg sedap giler..zul muka tak malu mkn nasi tak sentuh langsung pasta yg aku bw..org da pelawa kata nya watpe nk tolak..aku pun tumpang sekaki le..da zul amik kn..tak kan aku plak nk tolak..mmg kitorg jenis tak malu..muahahah..tima nk start mkn tu snow da start turun..makin lama makin lebat selebat2nyer..ape lg..kt tpt parking tu jg kitorg yg jakun ni berjoli katak main snow..

masa awl2 snow turun

pas puas terkinja2 dgn snow kt situ, kitorg gerak balik ke notts..balik ikut jln dalam tak masuk highway..so ada yg bg cadangan gi satu lg tpt main luncur ais atas bukit plak..ber sledging kt beacon hill di loughborough...smpi sana bergmbr dl sbb tpt mmg cun sesgt..mmg suasana kampung mat saleh la..dgn snow yg da salut abis sume kawasannyer..yg tak bestnya sbb kn bateri kamera da abis..siap spare nyer pun kong skli..kitorg amik gmbr dgn hp je..abis masa main tobogan lg da..tu la lenkali abis je charge terus..ni org da ajak gi jenjln terkejut2 mcmni da tak de bateri..kn da rugi..

kt puncak beacon hill..

kt sini budak2 le plng best sbb leh sledging..si hadif plak asik nangis je tak renti sbb kesejukan..atas bukit kn..angin nyer kuat mcm ribut..sejuk jgn ckp le..aku pun tak lama kt atas bukit tu..lepak2 kt bwh je..sengsara zahir batin aku dok ats bukit tu...da nk gelap br kitorg bertolak blik ke nottingham..tak jauh pun..tak smpi 30min je kg..smpi2 je notts tgk sume da bertukar kaler..sume nyer da putih..tak sangka plak kt sini pun lebat..igt kn kt atas2 bukit je..mmg suke sgt la si haziq..mak budak dgn bapak budak lg le kn..hihi..smpi je umh siap2 solat sume aku pun terbungkang la atas katil..sakit2 badan disesah kan dgn suhu sejuk...tdo awal sbb sok pg2 sblm gi skul nk kena masak..yg pastinya sok tu lak ari isnin nk pontengkn haziq n aku pun akn ponteng setgh ari utk melenjan snow di tasik kt universiti plak..yeehaaa..