Wednesday, 16 December 2009

mak cik sojuk....

skrg ni kt mana2 pun org akan mengadu kesejukan..mmg sgt iye pun..aku pun da tak tahan cenggini punya sejuk..klu blh nk peluk heater halogen tu..tmbh2 plak sumber haba aku keje mlm skrg ni..harap kn menumpang sumber haba kt budak2 berdua ni je la..

tahun ni rs mcm awal plak start sejuk..mcm last year da masuk januari br sejuk cenggini...arini jek cuaca adalah sgt mandom..dgn tak bermatahari, dgn sejuk yg suhu siang td cecah 4 oC. tp Alhamdulillah siap gak urusan aku yg amat2 penting..urusan visa extension..selepas bertangguh2 nk gi antar ke international office..selamat507pound aku dilaburkan ke kerajaan england ni..seb baik blh claim balik kt kerajaan mesia...minta2 sempat dpt balik sume dokumen sblm plan menjelajah europe bln march nnt...

ari khamis ni aku dipaksa ke conference kt london..boss soh free kan dari apa2 aktiviti aritu..aku antar poster jek..result tak gempak layak gantung poster jek la..apa nk buat kan..ikut kan hati taknak gi..sbb nyer satu hari suntuk kt sana..gerak dr school kul 7 pagi dgn bas..n bertolak balik dr london kul 830 mlm ikutkn tentatif..dlm kul 11 br smpi school balik..en zul terpaksa cuti menenyeh bangunan experian ari tu nnt..n keje2 sbg santa clause kt royalmail plak tak leh nk wat apa...nk cuti tak blh..so sblm gi keje kul 9 mlm tu terpaksa la tumpangkan budak2 berdua ni kt umh jiran, kak asz/abg kamal..aku risau kan hadif sbb dia jenis susah sket nk dengan org...haziq mmg tak de hal langsng..lg dia suka ade la..kesian kt jiran aku tu nnt..da la mlm boloh br aku amik budak2 tu..hadif plak tak tau blh ke tak nyer..ikutkn hati nk jek aku wat2 sakit ari khamis ni..ckp tak leh nk gi...aci ke mcmtu??? huhuhuhu...

pijo plak kulit muka aku ni duduk sblh heater..nk gi warm up badan la plak..wat excercise kempis kan perut ke..hahahha...rajin sgt le aku..layan budak2 jek la..da dengar2 haziq dok nyanyi lagu alexandra burke da tu..lagu bad boy..hihihi..budakkkk....


Saturday, 5 December 2009

i wish...

semiggu da en zul keje malam...semggu jg le aku penat pikir nk masak ape hari2..sllnyer en zul yg masak kan...dlm semggu ade kot sekali dua aku masak kan utk santapan kami sefamily...ni br seminggu masak ari2 aku da takde idea da..mana tak nyer menu asas ayam..tak pun ikan siakap...lastnyer aku bantai wat sardin jek arini..kena dgn sayur lemak n telur dadar...ari2 ayam kembang tekak aku..nk makan satu hal..nk masak ape pun satu hal gak...mmg aku respect betul le kat mak2 yg duduk kt umah masak ari2 tak jemu2 tu..i wish aku ni sorg yg sgt pandai masak..tp wishing jek la..mana tak nyer praktis masak idak hari2...da tu daya kekreatifan aku adalah sgt rendah tahap budak tadika main masak2 jek...tak kreatif nk creat masak berasaskan bahan ape yg ade kt umh...aku tgk en zul ade jek idea dia nk adjust2 bg tak boring..walaupun kadang tu takde nama resepi nyer sbb dia main hentam sj la labuuu...tp tetap aku boleh telan..ke aku ni spesis tong sampah majlis perbandaran..segala apa yg lalu depan mata yg orang masak sumenyer kene kt tekak aku ni..

klu org2 yg pandai ngurut tu org cakap dia dpt ilmu ngurut melalui mimpi..ade tak org yg pandai masak dpt ilmu masak melalui mimpi gak...klu ade la aku nk jd salah sorg yg dpt mimpi tu...muahahaha...huh!! i wish..

ishh..rajin plak aku merapu meraban skrg ni kt sini...sejuk2 ni tak byk aktiviti yg blh dibuat..byk masa dok kt dlm duvet smbl hadap laptop..klu tak de keje sekolah yg nk kena di buat alangkah heavennyer rasa..i wish i am a wife n a mum who can just stay at home without worrying any big2 things...i wish lg....huhuhu..berangan jek la..

Friday, 4 December 2009

green lite

adalah hari ini aku sedikit gumbira bile boss dgn secara rasminya nk aku mula menulis utk thesis...mggu dpn nk kena submit satu bahagian..sblm ni klu aku sebut pasal write up je mesti dia soh aku focus keje2 lab dl..tp atas inisiatif sndr aku mmg da start menulis gak...kire nyer part yg dia nk tgk mggu dpn ni ade la yg aku da buat..nk kena tmbh2 sket lagik..xsabo nk tggu fasa menulis betul2 tanpa perlu ke lab lg..sbb skrg ni rs nk melangkah kaki ke lab pun da rs xlalu..jgn kata nk duduk dlm lab..da meloya rs nyer..oppsss..tp bkn sbb berbadan dua yer..meloya sbb da 3thn lbh aku hadap benda yg sama kt lab tu..skrg ni leh la dok wat keje kt dlm ofis jek sbb alat yg rosak tu lom smpi2 lg part yg diorder dr US...start dr pertengahan bulan 10 ritu rosak..aku ni mmg bergantung hidup dgn alat tu sejak aku start wat research kt sini..masa mula2 discover rosak tu rasa mcm putus nyawa gak..da hujung2 ni leh plak dia wat hal..yg sblm2 ni pun mmg rajin rosak tp part yg mcm org2 workshop kt sini pun leh repair n spare part nyer pun xyah nk import2 bagai..tu la nasib aku yg wat keje dgn alat yg umur nyer da dekat 20thn..da kire barang antik...huhuhu...

hadif merengek la plak...dia demam ni..ntah virus ape plak tak tau la..nk kena layan jap..daaaa...

Wednesday, 2 December 2009

huduh..

template blog aku da bengong..sume gmbr xkuar..background pun merah makngah..tersembul2 biji matta nk baca isi cerita...takde masa nk cari template yg lawo2...aku default kn aje la..

Tuesday, 1 December 2009

kelawar

arini en zul start keje dgn royal mail (ala2 post mesia)..keje sorting kad2 krismas..tak lama utk 3mggu jek..start arini 30Nov smpi 24Dec...waktu keje tu yg wat rasa tak larat...dari kul 9mlm smpi 5 pagi..arini mujur dia cuti lagi dgn experian..keje nonyoh tu..ari khamis ni start le waktu keje 14 jam straight...kul 6-8malam cleaner kt experian, 9mlm-5pg sort surat kt royal mail, 5-8 pagi sambung plak lagi kt experian..tak tau le aku siang nyer nnt nk jadi apa..budak2 sekolah mcm biasa..dia juga la yg nk berambik berantar...pagi antar aku dgn haziq kul 9...balk dgn hadif ber2 kt umh..aku tak tau la mcmne dia nk tdo sblm hadif gi skul..kul 12 plak amik haziq utk lunch..kt sklh haziq ni xleh bw packed lunch..sama ada makan kt sana atau bawa balik..pastu kul 1230 antar hadif plak..haziq patut masuk balik lepas lunch kul 1 tp sllnyer en zul antar skli harung jek kul 1230 tu..pastu balik umah sorg2..leh la kot tdo smpi kul 330 smblm amik budak2 berdua tu..klu dia dpt tdo pun mesti la tak sama dgn tdo malam kan..kepala akan pusing2...

apa pun tgk dl mcm ne..klu agak2 susah nk handle timing dgn budak2 sekolah kemungkinan besar haziq akan amik lunch kt skul..hadif plak mungkin akan dicutikan smpi lepas krismas baru masuk balik..agak2 dlm 1bln lebih gak la..

sementara ada rezeki ni terima jek la kan..pasni start bulan january 2010 keje cleaner kt experian akan jadi 2jam je dari yg skrg ni 5 jam..time tu terpaksa la tutup sket mata dr ebay ke stoke ke..huhuhu...

Wednesday, 25 November 2009

bad day

hangen dgn boss arini..pagi set nk jmpa katanya pagi tu busy..petang ada teaching lab (conduct undergraduate lab) tp blh jmpa time tu..kul 3 aku gi le nohen kt dlm teaching lab tu..kebetulan ada sorg lg mamat staff department nk jmpa dia gak..tp boss ckp dua2 (aku dgn mamat tu) makan masa setgh jam sorg..seb baik aku smpi dl..kire mamat tu kena datang balik kemudian..aku pun citer2 la ape yg aku dpt...dia tgk2 pastu bla..dia leh gi jln sana jln sini..tegur budak tu tegur budak ni..da aku ni terpacak kt tepi tu mcm hape..pastu dia dtg balik kt aku soh tambah 2-3benda lg..ade ke sengal nyer boss...tu yg aku tak suke jmpa dia klu dia ade kt teaching lab..suke jmpa kt ofis lg sbb dia xleh ngelak2..tp time tu le dia sll soh jmpa konon2 time tu je la yg dia free..aku rs dia sj je wat mcmtu sbb dia leh lari2 jap klu xde idea..sabau jek la..

boss aku ni leh ckp tak pandai nk bagi masa utk student2 dia..da la group aku besar..12org sumenyer...petang td ade lg sorg lab mate aku ngadu..katanye boss call ofis kitorg ckp nk jmpa budak ni..cepat2 le budak tu gi ofis dia kt bangunan sblh...skli budak tu balik ofis kitorg ngadu..boss pggl dia semata2 nk ckp arini dia busy..esok jek jmpa balik kul 9..masa tu da kul 5..budak tu da la dr pagi tggu nk jmpa..bersiap sedia bagai nk rak sblm ngadap skli itu je yg boss ckp..kirenye ade geng le aku nk hangen arini...huhuhu..

kesimpulannyer..mmg aku tak recommend le boss aku ni kt sape2 yg nk wat phd dgn dia..adalah sgt menguji kesabaran, ketatasusilaan dan kerakyatan aku sbg warganegara Malaysia..eh..ade kena ngena ke!!!

Saturday, 21 November 2009

dibalik tabir....

ape nk tulis ek..sbnrnya xtau nk crita apa tp rs nk menulis something kt sini..agak2 klu aku tulis pasal thesis aku mesti dgn org2 yg baca dgn aku skli akan muntah hijo kt sini..

cerita pasal perkembangan anak2 la..da lama tak story mory evening glory pasal dorg..pasal haziq yg bln 1 ni ni akan genap 5tahun..ari selasa baru2 ni ada health visitor dtg wat visit kt sekolah dia..appoinment dgn parents kul 1120..igt ke reramai..rupanya family aku jek dgn sorg health visitor nama ape ntah lupa plak..tak de wat apa2 pun cuma record perkembangan2 fizikal haziq jek..mula2 mcm2 soklan pasal immunisation..Alhamdulillah haziq complete sume jenis injection wat masa ni..pastu pasal jadual tidor..budaya kt sini budak2 digalakkan tdo awal..awal sgt2..mcm kul 6-7 mcmtu..takde nye anak2 aku nk tdo awal gitu..sll2 plng awal pun kul 9..klu tak di bisingkn mau lajak smpi kul 11..pastu pasal eating habit..haziq ni spesis budak yg susah nk makan sayur..walaupun sayur tu bukan kaler hijo..klu aku kecik2 kan dan sorok kan dlm nasi ke mesti dia akan dpt rasa juga..aku igt la dlm mulut dia ada filter..sayur jek mesti kena reject..tp seb baik gak la kt sini buah2 murah..leh la aku ganti kan vitamin2 yg dia tak dpt dr sayur tu dgn buah2an..pastu dia tgk gigi..OK katanya tak dek lubang ke ape ke..siap dpt set burus gigi, ubat gigi aquafresh lg..aku pun tak pernah pakai jenama tu kt sini..maheiii..last skli wat check mata...mcm biasa la klu check mata ni duduk jauh2 pastu sorg tunjuk huruf2 dr yg besar smpi kecik..tp yg kagum nye haziq kenal sume huruf2 yg ditunjuk..mmg da tau dia recognize A-Z tp bile ade yg formal2 mcmni rs mcm tak caye plak..anak aku da besau...hihihi..tp mamanyer tetap mudo..

ok..citer pasal hadif plak..dr start masuk nursery bulan 7 dulu smpi la ke skrg ni dok nangis lg masa mula2 nk tggl kan dia kt kelas..aku br 2kali antar dia gi kelas sbb dia masuk sesi petang kul 1230-330..so sllnye zul le yg nganto..mmg zul citer hari2 dia akan melalak bila nk bersiap2 kt umh..da smpi dpn kelas nye lg la..kt nursery tu pun dia hya nak kan sorg cikgu ni jerk..miss billing..klu tya sapa nama teacher dia mmg dia akn jwb miss billing la..sbb dgn cikgu ni je dia mau..yg lain2 tak layan..kata cikgunya dlm 5 minit lepas kita balik antar dia tu dia akan OK tak nangis2..leh main2 sume..sj je ngada2 lbh awang sorang ni..cakap pun da byk..byk plak tu akalnya..yg kita tak sangka kadang2..ada satu malam tu tiba2 haziq muntah.takdek sign tgh2 sume dok tdo dia termuntah atas tilam..time aku dok basuh2 lap2 muntah tu hadif leh ckp kt abg dia.."abg..mcmne abg blh muntah bang"..dgn nada2 dgn memek2 muka skli..kul 2 pagi time tu..segar bugar mata aku gelak kn dia..ada skli lg tu kitorg anak beranak tdo kt bawah..tgh2 malam tiba2 hadif bangun siap buka lampu 2nd hall..aku tya nk gi mana..dia jwb.."hadif tembus"..aku panggil le smbl mata tak leh nk buka sbb tgh sedap2 lena kan..dia masuk balik tpt kitorg tdo tu siap dgn nappy sekeping..aku tya le nk wat per tu..katanya.."tolong salin ma..hadif tembus"...aku igt dia ngigau ke hape..skli raba2 mmg iye da tembus..sabau jek la..klu disuruh sllnya tak mo plak dia amik nappy sndr..agknya dia memahami mama dia mmg cpt hangen klu tgh tdo dikacau..

tu la citer pasal budak2 berdua ni..klu duduk ber2 tu sllnyer akan bergaduh le..berebut kn something..kiranya leh kira le brp minit jek dorg leh duduk sama2 elok2..mamanyer bkn sorg yg penyabar adalah seringkali naik darah, naik tanduk klu dah kejap2 ade jek yg menjerit sbb bergaduh..huhuhu..

tu la kesah nyer 2hero kecik kt umh aku ni..kadang2 tu terasa bila la budak2 ni nk besar...da takde la gaduh2 harapnyer..leh gitu?? hihihi..

Thursday, 19 November 2009

20100124

24januari2010...apa significantnya tarikh ni...ada 2 benda..

satu yg best...mak nk datang sini..beli return tiket airasia mesia ke london dgn harga rm2660..masuk 15kg buggage dan makan utk 2hala..beli tiket utk 6bln..smpi 22july2010..harap2 mak larat la nk duduk lama2 kt sini..jgn mak bosan da la..huhuhu..kiranya tak sabar la nk tggu tarikh ni...TAPI...ada tapi la plak..

ni yg tak bestnya...klu aku tak sabar tggu tarikh ni utk mak datang..aku juga takut sbnrnya dgn tarikh ni..mana tak nya..da hujung bulan januari..ikutkan januari 2010 aku akan genap 3tahun merempuh perjalanan sbg sorg student di sini..sbnrnya ikutkan bln sept2009 yg lepas aku cukup 3tahun..tp dgn notts uni skrg ni aku blm pun cukup 3thn sbb ada amik cuti masa pregnat n bersalin 4bln masa tahun 2007 dl..risau n takut target utk siapkn sume keja2 di lab tak tercapai..huhuhu...hrap2 bila mak ada di sini nnt mudah sket la keja aku..blh cpt abiskan n balik mesia terus...

conclusion nyer ape ek....bila ada 2perasaan yg sgt kontra..mana satu yg dominan..ntah la..apa2 pun sume nyer diserahkan pd Allah..apa yg diaturNya aku redha...usaha yg mampu aku buat..

MAK...tak sabar nk jumpa mak nnt..

Wednesday, 18 November 2009

final edition of jalan2 spain

lama tak update citer aku yg tak de la best mana pun..citer pasal jenjln spain pun tak abis2 lg..rsnya aku summarize kn je la kot..ritu smpi hari ke4 kt gibraltar..hari ke 5 aku ke malaga bermain buih2 ombak di tepian pantai..cewahhh...tak sedo panas tak hengat time tu..

pastu hari ke 6 plak ari isnin kitorg ke Al-Hambra..awal2 pagi da gerak sbb nk masuk sini ade timing2 yg dorg da set kan..tiket masuk da beli awal2 lg sbb tanak beratur pjg kt sana..tp ari kitorg gi tu takde la ramai sgt org..yg best kt Alhambra ni adalah Nazares Palace..mmg shantek n sgt amazing la bile masuk kt dlm palace tu..plg rs kagum bila ukiran2 nama Allah byk terhias di dinding2 istana ni..tp tu la kan..sama mcm tpt2 lain kt Spain ni..sejarah je yg tggl..

pas abis meninjau2 sekitar kwsn Alhambra yg berkeluasan 142,000 m²..lbh kurang 12 kali luas stadium bukit jalil..haaa..bayangkn luas ke tak luas nyer aku anak beranak menapak dlm kwsn tu..leh tertanggl tumit..pastu kitorg kuar utk gi melawat kota islam lama..medina az-zahrah..dlm 15min berkereta dr Alhambra..mcm2 ada kt situ..tp sume tggl batu2 kesan runtuhan je..

hari ke 7 plak kitorg ke ibu negeri Andalusia, Sevilla..jauh gak dr tpt penginapan..dlm 3jam perjlnn dgn kete..sepjg di sana yg cuaca nya Alhamdulillah panas..tpt2 yg kami sempat bergambar..Plaza de Espana, tower de Oro..errrrmmmm..byk lg tp sume tpt2 tu kami redah dgn berjalan kaki jek..yg ptg ade map..budak2 plak mesti ada bekalan jajan n air yg cukup n ditolak dlm push chair...klu tidak..huhuhu...

last day..kemas2 umh yg kitorg sewa..da ala2 umh setinggan je jdnyer..da siap babai2 dgn tuan tanah n hanjeng2nyer yg ramah tamah tu ktorg meninggalkn perkampungan kecil Zaffaraya utk ke airport pulang kn kete..tp sbb kn hari masih awal..flight kul8.20pm..so lepak2 kt pekan kecil n bercanda kt tepian pantai..kali ni haziq siap leh mandi2 lg kt pantai tu..nama ape ntah tptnye..tu la lama sgt da..

da siap pulang kete kami pun terbang pulang ke tanah british dgn selamatnya tanpa ada masalah masa nk melepasi kastam..

ok abis da beban nk siap kan edisi jln2 spain ni..pas ni leh la citer pasal benda2 lain plak..hihihi..mcm aku ni spesis rajin update blog ye idak..

Friday, 30 October 2009

jom masak...

arini bermula acara tahunan..sbb arini adalah hari memasak dr pagi smpi ke pagi esok nyer..tak pegi lab walaupun keje menimbun2..huhuhu..mlm hya akn tdo 2-3jam..anak2 akn terbiar..pagi2 besok bangun seawal2nye mencari rezeki..mengharap ada la yg sudi membeli..mudah2an ada la rezeki kami esok..insyaAllah..amin..

Thursday, 29 October 2009

Day 4: Gibraltar

sambungan jln2 Spain..hari ke4 (Sabtu) kitorg ke Gibraltar yg terletak dlm 3jam setengah perjlnn..sepjg perjalanan mata2 kami dihidangkan dgn pemandangan yg sgt cantik..maha suci Allah yg menjdkan seluruh isi bumi..yg plng aku suka sekitar Costa...kt spain ni byk tpt dgn nama costa..yg plg popular Costa del Sol..kitorg tak berpeluang mandi pasir kt sekitar mana2 costa sbb memikirkan perjlnn dr umah nk ke Gibraltar yg agak jauh..dan yg plng mendukacitakan dr pagi lepas jek kluar dr umh hujan turun tak renti2..lebat plak tu..

smpi Gibraltar tu kena check dgn kastam..sbb Gibraltar ni di bwh pemerintahan kerajaan British..tp dorg check pasport n visa dr dlm kete jek..Alhamdulillah tak byk songeh org yg wat keje check2 n..lepas jek dr kastam tu bukit Gibraltar yg sgt terkenal tu terpampang depan mata..klu ikutkan word Gibraltar diterjemahkan dr bahasa Arab "Jabal Tariq"..melayunyer bukit Tariq..sbb ape dinamakan sempena Tariq..sila google sndr ek..aku tak rajin nk buka cerita sejarah byk2..sbb subjek sejarah aku masa spm adalah nyaris2 cangkul..menci..

kt sini mata wang GBP n Euro adalah valid..kt sini br la nampak signbord English...takde la terkial2 lidah n mata nk mencari tpt..org2 nye pun fasih bertutur English..xde la aku gaduh2 dgn en zul klu nk tya apa2 kt org..yg bestnyer brg2 kt sini lg murah dr kt Spain..plng obvious petrol le..tpt pertama yg kitorg terjah hari tu adalah Europa point..konon2 dpt la tgk negara2 jiran Gibraltar mcm Afrika Utara dgn Morocco..tp apakan daya..hujan yg mencurah2 dtg dr langit yg mendung dgn menjdkan view adalah sgt blur...huhuhu..

kat tpt yg sama ada masjid King Fahd bin Abdulaziz al-Saud..dpt la en zul solat dgn selesa kt dlm masjid tu..tp tak ramai jemaah solat asar masa tu..ade 2org jek...jgn la mati Islam di tanah Gibraltar ni..

pastu kitorg igt nk naik cable car..huhuhu..mmg ditakdirkan takde rejeki..cable car pun tak operasi time tu sbb weather..huwaaaa...last2nyer jln2 kt bandar jek la..cari ape2 yg patut utk djdkan kenang2an..

dlm kul 5 lbh kitorg gerak balik ke umah..yg terasa rugi nyer da balik sini br ade org bercerita rupanya kt sana ada zon bebas cukai...yg katanya brg2 super duper murah..huwaaaaaaaaa....lg kuat le aku melalak...conclusion nyer aku tak puas aritu..

blk umh mlm tu kitorg mkn megi jek sbb da penat n ngantuk..esok nyer plak jenjln pantai Malaga..

Saturday, 24 October 2009

Day 3: Cordoba

Curi masa jap..skrg n kt Travelodge M4 Westbound..dekat dgn London..nk kuar jenjln sekitar London da tak tau nk ke mana sbb rsnya da 4-5kali gak kitorg dtg sini..kali ni datang atas sbb nk jumpa Dekan FST USIM yg dtg melawat anak kt Luton..alang2 tu staff2 yg ade kt sekitar ni amik kesempatan berkumpul..esok ada informal meeting kt Holiday Villa, London..

Ok..citer plak pasal jenjln Andalusa..masuk ari ke 3 kt Spain..kitorg ke Cordoba..berbekalkan nasi goreng sardin kami gerak dr umh dlm kul 9..perjalanan dlm 1jam setgh..tujuan utama nk ke Masjid / Mezquita..nk masuk kena bayar sorg 8euro..budak2 FOC..masjid tinggalan pemimpin2 Islam, Bani Umayyah, ni dibina sejak tahun 784AD dan siap sepenuhnya pd tahun 987. dan bermula dr tahun 1236 masjid yg gah ni bertukar menjd Church bila kerajaan Cordoba di ambil alih pemerintah Kristian..

perasaan bila masuk masjid ni...bercampur2..kagum + sedih + sayu..bayangkan Islam yg dl sgt hebat dirantau Europe tibe2 dihenjak2 org2 Kristian smpi Masjid pun dorg amik alih..kitorg masuk je trus didatangi sorang pengawal..tya Muslim ke..katanya dia minta tak solat kt dlm sume ruang kt dlm masjid tu..sbb sume bahagian da di convertkan ke Catahedral..huhuhu..lg la sedihkan..

da puas menjelajah setiap pelusuk Mezquita, ktorg ke tapak tinggalan kota Medinat Az-Zahrah..dr centre of Cordoba nk ke Medinat Azahra ni tak jauh..dlm 15min je dng kereta..nk masuk kena bayar 1.50 euro jek sorg..Kota Islam terbesar di Barat Eropah ni dibina oleh Abd Rahman III juga dr Kerajaan Bani Umayyah dr tahun 936 - 940 dan kota ni musnah pd tahun 1010..yg tggl hya kesan2/tapak2 runtuhan..

sepjg hari dr Cordoba ni cuaca sgt la terik..panas dgn suhu maksimum masa tu dlm 30-33oC..mmg bersalin kulit la..lepas abis 2kwsn penting ni kitorg pun balik semula ke rumah..mlm tu makan kupang bakar yg sgt le manis berbanding kupang Asda..Alhamdulillah.. :D

Ok nk solat jap pastu nk jmpa member2 USIM yg lain..acara seterusnya..bergosip..muahahaha...

Thursday, 22 October 2009

Day 2: Sierra Nevada, Granada

ok...ari ke2 plak..selepas semggu di entry hari pertama..pagi hari ke2 tu masak nasi goreng utk bw bekal jenjln..bagusnyer cottage yg kitorg duduk ni sume kelengkapan dapur ade..pinggan mangkuk, periuk belanga kirenyer periuk yg kitorg bw tu tak pakai la..yg penting kena asa sabun tahara..mmg sabun tu kt no 1 dlm list brg2 nk dibw..masa tg dok siap2 kt dlm umh tibe2 dgr mcm ada benda kt pintu menguis2..Aku igtkn biawak..maklum le duduk ala2 tepi hutan bukit..skli intai rupenyer anjing 2-3 ekor kt luar dok suruh buka pintu..

da siap bekalan kitorg kuar umh dlm lbh kurang kul 9...tp ade tragedi menimpa masa kuar2 je dr pintu umh..si hanjen2 yg td aku nmpk ade 2-3 ekor jerk da jd 5-6 ekor siap besor2 plak tu menerpa kitorg mcm tak pernah jmpa org..zul masa tu da jalan dl sbb nk jmpa tuan tanah nk tya tpt buang sampah..aku dgn anak2 kuar lmbt sket..da mcm2 doa aku baca bg hanjen2 tu jgn gigit anak2..si haziq aku ckp ikut mama jek..jgn lari..lagi dia lari sbb hanjen tu dok menggelitis kt kaki ktiorg..aku yg mula2 control cuak lama2 menjerit juga pggl en zul sbb haziq da lari n sekor hanjen plng besar dok kejar dia..tak lama tu wife tuan tanah dtg jd super woman..aku da hangen jek..nk marah pun tak blh sbb sbnrnya hanjen tu bkn nyer ganas cuma nk main2 jerk..tp still la kan takut dia cium2 kaki kiter da jd najis..da clear dr serangan mesra hanjen2 tak sekolah tu aku cpt2 masuk kete selamatkan budak2 n tutup pintu rapat2 smbl tggu en zul yg terlbh ramah plak dok sembang dgn tuan tanah selama2nya..

da abis episod hanjen jalanan kitorg teruskn perjlnn ke Sierra Nevada..sekali lagi meredah jln yg aku rasa antara jln plng bahaya kt dunia..tp sbb jln dlm siang kan so nmpk la sbnrnya masyaAllah cantek sgt view..da puas terlelap terjaga dlm lbh kurang 1jam 30min kitorg smpi ke puncak Sierra Nevada..tp apakan daya tidak diizinkan Allah utk tgk puncak bukit diliputi salji putih..suhu masa tu pun dlm lbh kurang 11oC..budak2 blh tak pakai jaket pun..ronda2 kt kwsn sekitar amik gmbr sket2 pastu nk le cari fridge magnet kn..tp ape ke malang tak berbau stokin jek ade bau..satu kedai pun tak buka time tu..tak tau le klu kitrog salah masuk area..ade le satu kedai tu ala2 kedai serbaneka..aku berharap la ada jual ape2 yg aku leh jdkan kenang2an...tp hampes jugak..da la tokey nyer sepatah haram tak leh cakap omputih..da mmg mcm ayam dgn itik jdnyer aku tgk kn en zul ckp dgn minah tu..nk bgkn minah tu paham..aku ckp da tak yah tya lbh2..aku da tya can u speak english..dia da geleng2..sudah la tu kan..en zul nk gak tya kt mana kedai souvenir..bersemngt plak tu en zul nk explain kn bg minah tu paham..aku cakap klu cakap jowo pun tak pe..bknnyer minah tu tau ape..

ltak brp lama pun kitorg kt puncak Sierra Nevada sbb takde aktiviti yg blh dibuat selain amik gmbo..lepas puas try cari kedai souvenir yg tak nmpk bayangnyer kitorg pun turun le balik ke bandar Granada...

kt Granada kitorg tak jln2 sgt sbb sibuk mencari Carrefour..tp agaknya mmg da tertulis kitorg mmg tak derezeki kt mana2 pun ari tu..Carrefour yg masa nk gi tu leh nmpk terang2..time nk pegi tu plak blh tak jmpa..last2nyer beli jek la barang kt supermarcados biasa..Alhamdulillah ade gak la dr takde..dpt la beli brg2 asas utk dapur..macam telur, susu gula, nescafe, biskut, air mineral berliter2..air mineral kena beli sbb tuan tanah tak bg minum air dr paip..even da masak pun tak leh gak wat minum..perasan gak keladak nyer bkn main lg smpi keruh air...tak selera nk telan..

da tak de idea nk ke mana pas beli2 barang tu kitorg pun decide nk balik..on the way balik tu bersepah2 plak la jmpa LiDL dgn carrefour..time tu snggh carrefour tgk ade jual seafood fresh..ape lg..mcm org jakun le..segala benda rs nk di beli..tp sbb nafsu kitorg ni masih dpt dikawal..aritu kitorg beli kupang dgn udang n ikan siakap jek..cukup utk makan 3-4 ari..malam tu menu kitorg spesel la..nasi panas kena dgn tomyam udang..kebetulan kitorg mmg ade bw tomyam cube..tmbh plak dgn telur...perrgghhhh..

ok..stop dl..nnt smbng hari ke3 plak..ntah bile taktau la kan..hihihi..

Wednesday, 14 October 2009

Day 1: Andalusia, Spain

diam tak diam da nk smpi ke penghujung Syawal da..mcm br jek terasa mula puasa tau2 jek da nk abis raya pun...tahun ni mcm tahun2 sblm ni jg..open house dan open hall sepjg Syawal memenuhi aktiviti weekend kami kt Notts ni..Alhamdulillah..mudah2an berterusan ..

sbnrnya nk cite pasal cite yg da basi..pasal holiday 8 hari kt Spain..ramai gak yg tya kt aku nape gi time2 raya..raya ke 4 plak tu..jwpnnyer sbb en zul amik cuti lama 2mggu..sblm2 tu nk minta cuti time summer tak dpt..biasala bile keje dgn mat saleh ni..org dia la yg dia dulukan..klu ckp nk cuti time cuti sekolah ke cuti summer ke jgn harap le nk dpt..cepat2 jek boss ckp cuti da penuh..

tiket flight kitorg da booked awal2..time tgh murah..kitorg dpt 180pound return tiket utk 4beranak..accommodation plak kitorg dpt 275euro utk 1mggu..kete sewa plak dpt 140euro..sume 3benda penting ni buat online jek..

disebbkn mood raya lg byk dr mood nk holiday, aku hya packed barang2 mlm sblm bertolak tu jek..da la nk bercuti kt sini bkn mcm bercuti kt mesia..kt sini kena pikirkn brg2 makan yg nk di bawa..aku tak bw byk sgt barang2 mentah..cume bawa beras 4kg, 1paket spagetthi dgn kuah bolognese instant, sardin 5tin..pastu ade lebihan rendang ayam aku packed kn jg utk mkn masa smpi2 nnt..yg lain2 tu bawang, tom yam paste, rencah nasi goreng n yg plng penting kicap kipas udang..tak hidup aku klu xberkicap..sbb kn ryan air ni sgt strict dgn berat bag ni seksa jg le kitorg nk bg cukup kg nyer..kitorg amik extra luggage 15 kg (kena charge 20pound utk tambah)..utk hand luggage dorg bg bw sorg 10kg..so total dpt la 55kg..dgn carseat budak2 ni pun kitorg angkut sbb tanak bayo sewa carseat kt tpt sewa kete (5pound dorg charge 1hari = kopak)..tp kitorg bw booster jek..dgn hadif2 pun terpaksa duduk kt dlm booster..ikutkn umur dia kena pakai carseat betul..tawakal le..

ari rabu gerak tghari sbb flight kul 4ptg...minta tlng jiran (mantan penghulu) anto kan ke East Midland Airport..Alhamdulillah sume urusan check in dipermudah kan Nya..beg pun ngam2 jek..tak de barang yg kena punggah buang sbb extra berat..flight dlm lbh kurang 2jam 15min..smpi Malaga lbh kurang 7mlm..siap amik kete kul 8mlm baru gerak ke cottage yg kitorg sewa..kitorg dpt kete yg agak OK dgn harga yg dibayar..toyota yaris yg comey..perjlnn nk ke umah yg disewa tu mula2 ok jek highway..dlm lbh kurang 40 minit nk smpi tu jalannyer masyaAllah..ngeri nk mampus..da la mlm gelap gelita..jln sempit yg klu selisih dgn kete lain tu kira ngam2 jek..dgn macam ular kena patu nyer..berlengkang lengkok..pastu atas bukit so curam kt bwh ya amat dalam..tp selisih dgn dorg2 ni selambe jek lajunya..en zul jek tiap kali ade kete mesti dia berenti sbb takut bergesel..

walaupun kete gerak mcm siput kitorg smpi gak ke cottage tu dlm kul 10mlm..smpi2 tu masak nasi n mkn ayam rendang raya..mlm tu tdo lena utk simpan tenaga jalan2 esoknyer..

bersambung...

Saturday, 3 October 2009

kalut..

huhhh...penat badan lom abis lg selepas 1 mggu meneroka sejarah tinggalan tamadun Islam di kota Andalusia, Spain. Byk sgt benda yg nk dikongsikan kt sini tp masih belum berkesempatan. keje yg sblm bercuti da sememangnya bertimbun..da cuti makin la bertimbun2..tak tau dpt kejar jan 2010 utk siap kan sume keje2 kt lab..

misi skrg..mlm ni sblm tdo kena tgk nur kasih episod 18 (misi penting setiap ari jumaat malam)..setelkn sume documents utk visa extension yg akn abis jan 2010..abiskan sume lab work..harap2 sempat..tggl lg 3bln je..huhuhu..pastu leh sambung jelajah europe balik..i'Allah..

ok..nnt ada masa n kesempatan akn di update pengalaman aku bercuti di Espana bermula dr hari pertama smpi hari terakhir..

Saturday, 19 September 2009

Eid

raya ke tak ek esok..raya ke tak raya aku da prepare sket2 bhn2 utk menu pagi raya nnt..harapnyer raya le sbb klu isnin aku kena masuk lab..mau jd mcm last year..tersok sek sorg2 kt skul..sbnrnya mood raya masih blm dtg kt aku..asik terkenang arwah ayah n mak yg beraya dgn adk je ber dua tahun ni..tak terbayang mcmne perasaan mak..apa pun aku sentiasa doakan mak kuat semangat..n aku pun perlu semngat tu..walaupun jauh dr mata tp perasaan sedih dan sayu tu tetap kuat..terbayang2 sibuk nyer arwah ayah n mak buat persiapan akhir raya..menu wajib mak dan ayah serunding (home made - mak mmg tiap2 tahun tak pernah miss buat - tahun ni tahun pertama tak buat), lemang (selalu arwah ayah akan beli kt tepi2 jalan je sbb kitorg duduk umh taman mmg tak de nk bakar2 - tp rsnya klu duduk umh kampung pun org skrg ni byk beli je), ketupat daun palas..home made jugak - ni pun every year tak pernah miss - tahun ni mmg tak de la - ketupat daun palas ni aku bljr buat tiap2 tahun tapi asik nyer la tak menjad.. klu tak daun koyak, ketupat tu jd ketupat jantan (ntah mmne org tua2 blh classify jantina ketupat tu aku pun tak brp pasti)..yg lain2 tu biasanya kuih2 raya..kebykan kuih2 tradisional..kuih sepit, kuih loyang, tempeyek..sblm dtg sini rajin gak le aku nolong2 mak wat kuh loyang dgn tempeyek..sepit biasanya order je..

tp tahun ni hya kesedihan je yg ada..walaupun hari raya patutnya hari utk bergembira tp...ntah la ek..harap2 tahun dpn blh teman mak beraya..nk kembalikan balik suasana raya..tanak bg mak sedih2 lg..

aku kt sini masak2 juga utk pagi raya nnt..klu aku sedih2 pun org dtg kang apa plak aku nk hidangkan..so menu yg dirancang nasi impit (asda), kuah kacang, rendang ayam, lontong (tak tau lg le nk buat ke tak yg ni) dgn mee rebus..dan kuih2 raya yg kebykan nyer tak presentable kecuali tart yg diorder dr kak cahaya (time kasih kak sbb sudi terima tempahan..muaahhh)..skrg ni tgh bertungkus lumus prepare ape yg blh dl..sorg2 yek..sbb en zul gi carboot juga walau esok nk raya..shopping last minute utk raya kot..

dikesempatan ni aku nk ucapkan selamat hari raya pada sume yg rajin menjengah ke sini..mohon maaf andai ada yg tertulis mengguris hati..berjuta2 kemaafan aku pohon tak kira kesalahan yg nmpk atau yg tak nampak utk sume sahabat handai dan keluarga..jemput ke rumah raya nnt pd sahabat2 yg di Nottingham..

Wednesday, 16 September 2009

program malam Lonsdale

mlm ni mula projek kuih raya warga lonsdale road..3umh selorong berkongsi tenaga buat kuih raya..memandangkan siang hari sibuk di skul terpaksa la bersengkang mata buat kuih raya di mlm hari..org bersengkang mata ber qiam di mlm hari..seb baik aku masih coti2 ramadhan..plan dgn kak ciknur (15 Lonsdale Rd) , kak asz (49 Lonsdale Rd) dan aku (41 Lonsdale Rd)..harap2 tercapai la hajat nk buat 4jenis kuih utk 3mlm bermula mlm ni..


Friday, 11 September 2009

10 hari terakhir

Alhamdulillah da hari ke 20 kite sume berpuasa...mlm ni da masuk antara 10mlm terakhir ramadahan...da masuk fasa terakhir iaitu pembebasan dari api neraka..mudahan kite sume dpt melipat ganda kan amalan2 yg mana Allah dah janji kan balasan yg susah nk dpt di lain2 bulan..mudahan juga mlm lailatul qadar dpt kita kejar kali ni..mlm 1000 bulan..insyaAllah..

nk citer sket kisah2 kami sekeluarga sepjg ramadhan tahun ni...hari pertama puasa tahun ni jatuh hari sabtu..jumaat mlm tu ros/nizam jemput kami sekeluarga ke umh utk sambut ramadhan..Alhamdulillah puasa hari pertama pulak kami dpt jmptn nadira/nazrul utk memeriahkan berbuka puasa ramai2 secara potluck..ari ke2 ahad plak mula tadarus Al-Quran di umh kak zana..n malam nyer berbuka puasa ramai2 lagi dgn kariah tadarus di umh kak zana..

hari2 biasa sepjg mggu tu kami hya berbuka puasa ber2 dgn anak2 yg tak puasa.. ;)..ada jmptn berbuka terpaksa di batalkn sbb spjg mggu pertama puasa tu ramai yg kena demam2 yg suspected H1N1..so sume acara berkumpul2 terpaksa batalkan..

mggu ke2 puasa plak ari khamis kami jemput masyitah/khairi sekeluarga n kak farizah/abg fadhil berbuka di rumah..masak nasi tomato yg sume lauk pauk dan nasinyer tawar..aku yg masak biasa ler..huhuhu..weekend nyer ari sabtu kami group tadarus kawasan Radford ber gathering lg kali ni d umh kak asz/abg kamal..ari ahad plak memenuhi jemputan berbuka di umh sue/marwan dan acara potluck lg di umh zihan..

Alhamdulillah dpt berbuka ramai2 dgn kawan2 kt sini kurang2 nya dpt la jg hilangkan sedih di hati..maklumle da masuk puasa yg ke 4 kali kt sini..tahun pertama 2006 baru je smpi sini hari ke5 da mula puasa..tp sbb kn baru smpi so excited lbh dr nk sedih2 ni..da masuk 4kali ni..susah nk gmbrkan perasaan mcmne...di tambah dgn suasana ramadhan tu sndr tak semeriah kt mesia..takde terawih berjemaah di masjid utk yg pompuan..utk yg lelaki pun en zul kata feel nyer lain kt sini...takde bacaan sebelum solat sunat terawih tu..Allah je tau betapa rindunyer aku nk berpuasa di mesia..I'Allah mudah2an tahun dpn da boleh balik dan puasa kt sana...aminnnnnnnn...

Tuesday, 8 September 2009

2H at skul..

quick update sblm balik umah masak utk en hubby yg berpuasa sorang2 tu..aku plak coti2 Ramadhan da 5hari selepas 4bulan aku dlm keadaan bersih..klu tak sbb kn implanon tu mesti igt aku da pregnant lg..citer aku pakai implanon tu leh tgk kt sini

sbnrnye nk tulis pasal haziq n hadif yg da start sklh ari isnin lepas..first day utk hadif di nursery n first day utk haziq di Reception (persediaan) lepas hampir 2 bln haziq bercuti sempena summer holiday..excited lbh sbb da lama tak ke sklh..ari2 asik tya bila nk gi skul..pagi smlm kul 630 pagi da bangun..mamanyer yg tak dpt tdo puas2..huhuhu..he was doing really well on that day sbb ramai kawan2 lama dia yg dari nursery dulu masuk kelas tu..so no worries at all about him..yg plng aku takutkn dgn hadif..1st time berpisah dgn mama papa..papa especially..most of the time dia dgn papa..kitorg bg dia masuk nursery sesi petang..start kul 1230 smpi 330..papa nyer citer (sbb mamanyer kt lab) sepjg 3jam tu dia kena tgk papa ada dgn dia dlm kelas..klu papa hilang dia ngamuk mcm org hilang akal...sj je zul balik kul 1 tu sbb igt kn dia akn nangis kejap je..tp smpi je umh cikgu call bgtau hadif sgt2 le upset..terpaksa la papa menapak balik ke skul temankn smpi abis sklh..seb baik sklh dekat jek..cikgunyer soh hadif balik awal je utk 1st day tu..dlm kul 230..tp en zul tanak..katanya 330 da nk kena amik haziq plak..alang2 tggu je la kt situ..jd cikgu baru tuk budak2..huhuhu..

arini tak tau ape cite..lom balik tya en zul lg..harap2 ada improvement la hendaknyer..

Saturday, 5 September 2009

cerita berhantu

nur kasih yg berhantu...skrg da makin best..dialog2 pun boleh meruntun jiwa..tp time tgh feeling2 la bersambung mggu dpn plak...aaaaaa...xde ke mana2 org kt tv3 yg leh kuarkn dl citer ni kt mana2 website..xde la tertggu2 mcmni...hari jumaat je akn ade slot utk diri sndr tgk nur kasih tanpa ada sebrg gangguan...klu tdk xleh nk hayati..tmbh2 dialog2 yg sgt menyentuh...mcm mggu ni..

klu satu hari nnt pintu hati nur terbuka utk abg, abg teringin utk ke masjidil haram bersama dgn nur..

terasa mcm aku plak nur tu..tp klu aku pakai jubah dgn tudung hitam mcm nur tu kurang la serinyer sbb aku ni 'ireng'..hikhikhik..xsabo tggu mggu dpn..

Saturday, 29 August 2009

MALAYSIA..52 tahun merdeka

salam merdeka utk sume waganegara malaysia...berkat bulan ramadhan ni elok la kita minta supaya negara kita sentiasa dirahmati Allah dan penduduk2 nya tak membuat kerosakan yg memungkinkn mendtg kn kemurkaan Nya..br la leh hidup dgn aman damai...tp rsnya manusia2 skrg ni tak takut dosa pahala la..klu baca online paper kt mesia ari2 ade je kes bunuh2 org la..bkn bunuh anak kucing ke, bunuh anak ayam ke..ada yg tergamak sampi bunuh mak bapak sndr (ni tak tau nk ckp ape la super laknat), rogol anak sendiri la (ni pun manusia plng laknat), kes ragut, rompak..sume la yg ganas2..tak tersenarai rsnya..ada terdetik dlm hati takut nk balik mesia..tp apakan daya..buruk2 pun tu la .mcm dlm lirik lagu ni..Malaysia oh tanah airku..tanah tumpahnya darah kuuuuu...ntah ape ke nama lagu ni...da malas nk berpatriotik lbh2..kang emo plak..klu nk tulis mau 4-5 entry pasal ni je..(hihihi mcm le rajin bebeno aku ni nulis)..

31 ogos merdeka di malaysia... 31 ogos jg monday bank holiday di uk ni a.k.a ada sale best2 kt Stoke..ape lg..merambu ramba la di sana nnt..tak sabo plak..kihkihkih..

smlm kitorg satu family gi Birmingham airport anta sepupu balik mesia utk sebulan...(bestnyer la dpt beraya kt mesia..) flight kul 2 ptg..so pagi tu aku gi lab jap nk deal something dgn org workshop..malangnya org workshop da start cuti la plak..kul 1130 aku balik n kitorg trus gerak gi Birm...tak jauh mana Birm dgn Notts..1jam perjlnn jek..da anta kazen tu kitorg singgah ke satu kedai Cina yg agak besar di Birm ni..jual produk2 makanan dr Malaysia..dr negara2 lain pun ada gak la..mcm S'pore, Thailand...kira mmg citaras org kite la..bkn takde kt Notts ni...ada 2-3 kedai..tp sj je nk merasa gi yg kt Birm ni plak..smpi2 je mangaiiiii...gedabak besau...siap Pagoda tersergam indah...kiranya da mcm pasaraya Billion la lbh kurang besarnya...jual makanan sesaja..lasat tul cina ni..mana pun dorg hidup leh success..tu yg en zul ckp..sbb bahasa dorg sama kot ceruk mana pun dorg datang...sesama dorg je pun da leh hidup..plak tu pupolasi dorg yg berjutan-jutan..terpikir blh ke melayu mcm ni?? susah nk jwb sbb tgk sndr le kt mesia..br jual nasi lemak tepi jln da ada org yg dengki khianat...tak yah la sebut pasal black magic ni..kerajaan pun kadang tak supportive..elok2 org tu niaga dia gi robohkan..konon tak dpt izin la..sume nk di complicated kan..ishh..emo balik aku ni...

cite balik pasal gi Birm smlm...pas shopping2 bagai (plng best dpt beli pau sedap halal..berbuka smpi 3ketul aku balun sorg..zul tak brp jalan dgn kuih2 manis...bahagian aku la kira bahagian dia tu..hehehe)..balik tu mcm biasala zul drive...aku plak leh terlena..pdhal takde la ngantuk semana pun..terlelap sket je sbb budak2 berdua kt blkng da mcm kt sarkas bisingnyer...dlm pd tu aku perasan en zul da sangap2...kejap2 off aircond n buka tingkap..kejap2 tutup tingkap on aircond..tiba2 aku menjerit paaaaaaa....kete da menonong ke tepi kiri jalan..da masuk bhgn rumput sbb en zul terlelap..ya Allah bersyukur sgt2 sbb aku da terjaga dr lelap aku masa tu..klu tidak...nauzubillah...terus berenti kt tepi jalan tukar driver..biar aku je drive...smbl drive tu aku punye la bersyukur sgt2 sbb xde ape2 yg buruk jd td..smbl doa perjlnn blik tu slmt..Alhamdulillah kitorg slmt smpi umh walaupun kadang hujan n jalan pun kadang sangkut2 sket sbb kete byk..

en zul aku skrg ni mmg susah klu nk drive jauh2 sket...mesti asik sangap je..tu yg sll nyer klu gi jalan jauh2 aku yg lg byk drive dr dia sndr...dia mmg tak leh nk pegang steering kete..asal pegang lama sket je mula la sangap2...kemuncaknyer smlm tu la...agaknya sbb puasa tak leh nk minum air..oksigen pun kurang...pasni gaya nya aku mmg tak leh nk tdo dlm kete da le..kena betul2 berfungsi sbg co-pilot yg celik mata sll..

Friday, 21 August 2009

hati yang sayu...

tak tau le nape sayu je hati ni sejak 2menjak ni...kt lab smbl dok ngadap experiment pun aku leh tangkap leleh klu terigt kt arwah ayah n mak kt mesia..dok terbayangkan mcmne la mak nk smbt puasa 1st time tanpa ayah..walaupun aku da 4kali puasa n raya di sini tp kira kali ke3 tak puasa dgn mak n ayah sbb masa raya kedua tahun 2007 mak n ayah ada kt sini..klu di igt2 balik bersyukur sgt2 sbb sempat aku puasa n raya terakhir dgn ayah..kenangan berpuasa n beraya kali terakhir dgn ayah masih segar dlm igtn aku..

kenangan paling manis Aldilfitri 2007...

mak..mak sabar ya..tggu kakak tahun dpn i'Allah kita leh puasa n raya sama2..ramai2..

Tuesday, 18 August 2009

update

arini satu2nyer senior dari mesia yg satu department dgn aku da angkat barang masuk kontena..20hb khamis balik mesia...da takde geng satu department..takde plak tahun ni dengar2 ada org nk register kimia kt sini...yg ada chinese 2org tp dorg pun sblm aku tau diorg tu malaysian takde pun nk tegur aku...sbb ada event kt department aritu br aku tau dorg yg aku sll nmpk tu mesian rupenyer..

ari rabu ni kena bw hadif daftar nursery..appoinment kul 130..seb baik plan asal nk ke kilang Q.A di Birm terpaksa dicancelkan sbb blh plak kilang tu tutup utk 2mggu summer break..malas tul dorg ni..da rugi customer penting tak dtg...

keje lab 2bln ni sgt slow..nk dptkn result susah ya amat..mcm2 hal..alat kejap2 rosak la..kejap part ni kena ganti..jap gi br nk start experiment part lain plak rosak..yg nk mengganti part tu kena technician workshop yg buat..mcm biasala dorg..pg bgtau petang br dtg repair..tak siap esok sambung..apa nk buat nasib aku yg guna alat yg umurnya hampir 20thn..heavy use plak tu..harap bertahan la smpi experiment aku yg terakhir..

haziq da 1mggu tak pakai diapers malam...mmg dia minta tanak pakai sbb time gi camping aku bgtau kawan yg baya2 dia sume tak pakai..aku train dia dgn cara pakai kan diapers 3mlm berturut2..aku ckp kt dia pagi2 bangun tdo tunjuk kt mama diaper kena wee wee tak...1st day bangun2 pagi jerit kt aku..aku yg terlupa ni terkejut igtkn nape...rupenyer nk tunjuk diaper dia xde spot...umur da 4thn setgh br fully stop pakai diaper...hadif ni xtau la bila nk start potty train..haziq dl start masa 2thn 6bln..time hadif 2thn 6bln nnt time winter...mau aku postpone time summer br train..

mggu ni jumaat atau sabtu kite da start puasa...harap yg terbaik ramadhan kali ni..nk terawih sebyk yg blh..nk bykkn baca quran..harap2 ramadhan terakhir di UK ni...da 4thn puasa n raya di sini..rindu nk rasa kemeriahan puasa n raya di mesia..

Thursday, 6 August 2009

alkisahnyer...

uisshhh..lama beno tak meraban kt sini...kenkonon bz le...bkn nyer ape..time mood nk menulis dtg time tu le si kecik dgn si besar ni nk kacau....sorg minta buka abcdefg, sorg minta buka cbeebies..walaupun laptop ada 2, pc ade 2 tp yg aku pegang ni jg diorg nk rebutkn....last2nyer baik aku tutup komputer buat keje lain..dr jahanam laptop aku yg br berusia tak smpi 4bln ni...sblm ni laptop aku yg 1st dibeli di malaysia da rosak dikejekan dek haziq...tak mo le pisang berbuah 2 kali...skrg ni kul 7 mlm..si abang tgh tdo..dr aku balik skul td kul 530 dia da tdo..sbnrnya jarang dia tdo petang..sll tu berjaga tgk tv main smpi kul 10-11 mlm br tdo..si kecik ni plak dok merengek2 suruh aku duduk...sit mama..sit mama..walaupun mmg aku tgh sit..ape yg dia nk aku pun maleh nk paham kan..wat geram jek...byk kali da aku kena dgn si hadif ni...ade skli tu pg2 buta kul 4 pg dia terjaga...dia tdo sblh aku...di suruh nye aku buka mata...menjerit2 suruh aku buka mata..."mamaaaaaa bukak mate"..gitu la ayat dia lbh kurang...da aku tersembul biji mata dia dok melalak2 lg suruh buka mata..yg sakit atinyer dia dok pejam mata..ngigau le tu..mcm2 kerenah si kecik sorg ni...cakap da byk skrg..ada yg clear ada yg aku tak brp nk faham kadang2..tp klu dia wat ayat tu leh la tangkap apa yg dia nk smpikan...

mggu lepas haziq tak brp sihat...satu malam tu tibe2 je dia duduk bwh meja dok nangis sorg2...bila ditya katanya sakit kepala...tak lama pastu suhu badan dia naik..bg mkn paracetamol...mlm tu mmg tak lena tdo le aku berdua dgn en zul...lap2 kan badan dia dgn towel basah...mujur le haziq ni klu sakit senang nk jaga..suruh dia minum air masak byk2 dia ikutkn je..nk baik katanya..tak bg pakai selimut tdo pun tak berbaju sbb da panas sgt badannyer...da nk pagi tu aku selimutkn dia sbb da kebah demamnyer..tanak dia..dia ckp nnt demam dia tak baik2 kang...pastu siang nyer muntah2..demam pun on off...masuk ari ke2 aku da cuak bila baca paper ade kes kt mesia yg meninggal sbb virus H1N1..budak tu umur 21thn...puncanye demam tp tak dibw ke hospital...mula le aku jd tak senang duduk..nk wat keje kt skul pun tak tenang..dan2 tu jg aku call mary potter (klinik yg jaga kitorg)..blh plak time tu kul 1245 dorg da tutup..ari khamis klinik buka smpi kul 1230 je...punyer la hampeh...cari2 kt website pasal swine flue...dpt le call helpline swine flue..dia amik details n symptoms sume then katanya nnt akan ada doctor call aku utk confirmation...lheeeee....aku igt aku da ckp dgn nurse ke doctor ke da time tu...ok la aku pun tggu la call dr doctor plak..tak lama dlm 15min tggu doctor caroline call...skli lg dia tya apa tanda2..aku pun cerita dr A smpi Z...then dia suruh aku pg klinik yg edarkan antiviral..katanya aku tak blh bw haziq pg skli..hya org yg takde tanda2 kena flu je blh gi amik means aku le tu...aku tya tak yah bw gi klinik or hospital ke..katanya amik antiviral tu dl..klu pas abis satu course 5hari antiviral tu masih lg tak baik2 br jmpa doktor...kecempereng...gitu plak...petang tu aku balik dr skul awal..nk gi amik antiviral..

da dpt ubat tu aku tak bg pun kt haziq sbb kata doktor kt klinik tu antiviral ni akn bg effect yg menambahkan org tu rasa sakit...cthnyer klu dia mmg da muntah dia akan muntah lg teruk pas amik ubat tu..tu satu..satu lg bila aku belek2 ade gelatin la plak kt ubat tu..mmg le blh buang kapsul tu n amik serbuknyer je..tp malas le aku...dan aku tgk haziq pun da tak demam..takde muntah2...cuma batuk2 je...aku menganggapkan dia cuma kena virus biasa je...bkn H1N1...Alhamdulillah skrg ni dia da ok..batuk je la tak baik lg...

byk benda nk dicerita sementara ada mood ni...antaranya:
1) birthday hadif 16july yg lepas. wat mkn2 kt park jemput member2 dlm 20 family...
2) camping di Wales baru2 ni...

tp nnt2 le...nk wat keje lain plak..

Saturday, 18 July 2009

award from cikgu liza

takde ape2 crite..cume nk tayang something je..hihih...first time dpt award ni tau...maklumle au ni bkn blogger tegar..time kasih kt cikgu liza yg kongsi award ni..

nk share dgn org jg sbb rs2 mcm org lain pun lg layak dpt award ni..utk kak laily, yanticomey, kak yati, huda, sheem, umei, caranya; save image ni, upload then awardkn kepada 5 lg blogger. Happy blogging..mmmuuuaaahhhhh...

Thursday, 16 July 2009

kenduri...

pg td call mak lepas 3hari tak bersembang dgn mak...pjg sembang pg td...pasal persiapan utk kenduri kawin satu2nya adik aku..majlis perempuan plan 24 oct dan majlis sebelah lelaki akn dibuat esok nya, 25 oct..sama dgn tarikh lahir arwah ayah..sedih sgt2 sbb sume mak dgn abang (bahasa utk adik aku) yg kena buat..berdua je...tak dapat aku bayang mcmna mak nk uruskan sume ni sendiri2..ikutkn hati mau je aku balik tolong apa yg patut..dr jauh, aku hya blh tlng bg semangat, pandangan dan wang ringgit yg tak seberapa je utk mak dan abang...

mak plan utk wat majlis kecik2 je..mcm buat syarat....tp aku paham perasaan mak...serba salah..abang la satu2 nya anak lelaki..tmbh plak lg mak aku ni join masyarakat kt kwsn tpt tggl tu...ramai yg nk mak buat jg majlis betul2...so kata putus mak nk wat utk dlm 400-500 org jemputan..pd aku ape je yg senang utk mak, aku setuju je..jgn smpi nnt mak plak terbeban...

aku terbayang klu ayah masih ada...mesti ayah beriya2..sbb ayah klu buat sesuatu nk sempurna..ayah bkn jenis yg ala2 kadar...tp ayah da tak ada...ayh tak sempat nk kawin kn ank lelaki dia...kami sume redha..moga ayah tenang di sana...huhuhu...rindu nyer aku kt ayah...

cerita palik pasal kenduri kawin...sepjg 3thn aku sekeluarga kt sini da 2 majlis kawin kitorg terlepas..dua majlis adik ipar lelaki aku, satu tahun lepas, satu lg bln 5 br2 ni..dan majlis ke3 yg kitorg terlepas ni la...majls adik aku...ikutkn klu aku blh blik tahun dpn, ada 2 je lg majlis kawin..abang zul yg no 2 dan adik pompuan zul yg bongsu..yg pompuan nnt mesti nk wat yg besar2an..majlis penutup la kira2nya...harap2 tak terlepas le lg..

Wednesday, 15 July 2009

berbulu...

pernah rasa tak mcmni..bkn bulu penuh di badan atau di mana2 bahagian lain..tp satu perasaan yg kite rasa eeeee...meluat nyer ...tak kisah la kt apa2 pun..org ke, benda ke...tp yg aku tgh rs skrg ni kt org..aku tau tak baik..berdosa..tp perasaan tu dtg jg...kadang smpi rs tgk nama dia pun kita rs berbulu..smpi jantung pun laju je berdegup..mcm br pas berlari..mcmne tu..aduiii..aku kena solat lbh ni..ngaji byk sket..buang jauh setan2 durjana tu..jahat snggh setan2 ni..masuk dlm kepala, badan aku..

tp apa pun aku harap org tu cpt2 le kluar dr hidup aku..supaya perasaan ni tak dtg lg kt aku..huhuhu...tak sukeeee...

Saturday, 11 July 2009

taufufa..

dekat setahun aku tak buat taufufa sbb konon nya da taubat tak nak buat lg..sume gara2 masa aku menjual sempena Notts game dl, taufufa aku tak terjual sbb masam..berkilo2 aku perah kacang soya..cerita lanjut leh baca kt sini ..kiranya arini aku mcm wat come back la sbb dpt kata2 semangat dr kakak2 kat Notts ni..hehehe...


pic credit to KNizam Artwerk's photostream

ni aku letak kan resepi taufufa utk aku sndr sbnrnya..resepi diturunkan dari sorg senior di Notts ni, kak Nizar..

bahan:

300 gram kacang soya

3 liter air

2 sudu teh enzim taufufa i.e. GDL (level sudu)


2 sudu teh tapung jagung (membumbun sudu)

setengah cawan air utk bancuh GDL dan tepung jagung

cara:

1) rendam kacang soya lbh kurang 4 jam

2) blend dgn 3liter air dan perah guna kain

3) masak air soya smpi mendidih (klu tak betul2 mendidih nnt taufufa masam..mcm yg jd kt aku dl..huhuhu)

4) sementara tggu air soya didih, sedia kan bancuhan enzim GDL + tepung jagung +sedikit air

5) masukkn bancuhan enzim GDL td dlm bekas besar

6) tuang air soya yg dah mendidih td kedlm bekas besar yg ada bancuhan enzim GDL tu..

7) goyang2kn skit bekas td bg memastikan campuran menjd...biasanya campuran akan memejal dlm 2-3 minit je..

petua:

1) masa nk tuang air soya tu pastikn bancuhan enzim sekata..sbb tepung jagung ni suka sgt dok mendak ke bawah..blh kocak2 kan skit bekas sblm tuang air soya tu..

2) masa nk tuang air soya tu kena tarik tggi supaya campuran sekata..sbb kita tak guna senduk lg dah untuk kacau campuran sbb sume bahan2 ni cepat memejal..

3) buang buih2 yg terbentuk semasa proses tuang tarik td..ni utk dpt kan permukaan yg sekata je..klu tak buang nnt nmpk menggerutu mcm katak puru plak..hahahah...

haaaa...baca macam senang kan...nk buat nyer mmg nguji kesabaran sbb nk memerah air soya tu bkn nyer senang..terkluar segala urat merih kt lengan2 ni...arini aku buat 600 gram kacang je..dpt 6liter...bayang kan aku niaga masa Notts game dl aku perah dekat 10kg kacang soya..tggl tulang lengan aku masa tu..jari2 pun ala2 kejang tau...

Wednesday, 8 July 2009

aku tak understand

aku tak faham le dlm bahasa malaysia penuhnyer...kejap2 nk maths dgn sains dlm english..tak smpi brp thn da tukar balik dlm BM...nmpk sgt pak2 menteri ni tak research dl sblm nk wat sesuatu..da berbilion duit rakyat abis nk ditukar balik...nape tak lantik mana badan utk kaji apa impact nyer, brp kos nyer, sape yg terlibat nyer etc etc etc sblm nk putuskn buat sesuatu...tak kisah la dlm hal pendidikan ke ape ke...tp pada aku hal2 lain tak brp kritikal sgt klu nk diubah sana diubah sini..ni hal pendidikan anak2...bayangkn brp ramai yg terkorban dgn dasar yg di implement kn sblm ni..aku bukannya pencinta bahasa ibunda sgt...tgk la cara aku nulis kt sini pun..bahasa rojak + ABC je..

aku tanak membebel pjg..sbb da lama aku tak brp setuju dgn sistem ni..dl masa awal2 sistem ni dilaksanakan aku da agak benda ni tak kan kekal...nah..kan betul...jap gi menteri baru bertukar ada la sistem lg yg bertukar...klu tukar ke arah yg baik tak de sape yg nk pertikaikan...cth klu nk tukar sistem tingkatan 6 yg ada skrg ke sistem baru mirip universiti...pd aku yg tu ada byk baik dr buruk nyer...

da la nk ckp byk pun tak guna..sapa la aku ni..ibarat mcm semut je pd pak2 menteri di atas tu..harap yg terbaik utk sistem pendidikan Malaysia...

aku pun tgh cuak ni...jap gi kul 1445 waktu tempatan nk kena bg setgh jam lecture kt rombongan2 dari malaysia..ni aku tak leh nk ngelak la..da mmg nama nya duduk blajo kt negara org putih..kena la spekong london...

Sunday, 5 July 2009

bebudak ber2...

ahad da nk abis..esok da nk start blik rutin harian..mggu akn dtg ni keje kt skul byk giler..boss takde..gi jepun.patunye boss takde ni leh la lepak2 sket..nmpk gaya mcm tak de harapan je..dgn rombongan dr Malaysia nk visit kimia nyer...huhuhuhu...

pg td gi carboot..kenkonon weekend ni tanak kuar memana...nk duduk umh je..sbb klu kluar mesti duit nyer pun mencair je kluar...tp boring plak.. bangun tdo pg td dah kul 9..tp ada gak org yg ngajak gi carboot walaupun da lewat bangun..siap cincai2 ala2 sbb da tau org klu da comey siap ala kadar pun x kemana comeynyer tu...muahahahaha..

nk citer satu benda sedih yg jd 2-3 mggu lepas...satu pagi tu aku mcm sayu2 sket sbb teringat kt ayah...da tu haziq dtg tya "mama igt kt wan ke"..dia tau klu aku tetiba melalak sensorg tu mesti terigt kt wan..pastu dia pun terjoin sentimental aku...tetiba dia ckp.."haziq tanak besar...klu haziq besar nnt mama tua...pastu nnt mama mati..." aku pun tmbh le lg..."mcm mama gak le...mama besar wan pun tua..pastu wan pun tak de..masuk tanah"...terus dia melalak...beriya peluk2 aku tanak aku mati..dia tanak besar...dlm dok sentimental2 tu..dia tengok gelang tangan yg aku pakai...dia ckp.."nnt klu mama da mati, haziq blh tgk gelang mama ni je"...bertambah2 sayu la hati aku ni...tak sangka anak aku yg br 4thn lbh ni da ada perasaan mcm org yg da besar..leh pikir jauh mcmtu..kira nya pagi tu adalah pagi yg sgt blues ye...

haziq ni jiwa dia halus sket...cpt tersentuh..sensitif lbh..jgn la wat2 cerita sedih kt dia..nnt dia pun leh melalak skli..dan2 tu jg jadi budak baik..tp sllnyer kejap je insapnyer...tak lama pastu melawan balik la apa yg aku ckp...jgn la smpi ke besar peel suka melawan dia tu..skrg ni nmpk gaya hadif pun da terikut jejak abang dia..rsnya lg teruk...keras hati...klu time mood tak baik dia dtg leh ngamuk berjam2 yg tak tau apa punca..dipujuk mcmne pun tak jln..kadang smp lebam2 peha kena cubit sbb kitorg mama papa dia tak tahan geram..umur lom masuk 2thn...klu da besar lg tak tau la mcmne..jgn smpai meronta2 kt kedai klu tak dpt brg yg dia minta sudah la..tak snggp aku..mau tak ngaku anak..blh ke...huhuhu...ni ank br dua...terbayang mcmne la org anak ramai yg beza 1-2thn je..blh kena sawan sementara nk tggu anak besar..

Friday, 3 July 2009

panas

panas snggh skrg ni..suhu cecah smpi 31oC. kt ofis aku berkepuk bahangnyer..seb baik ada kipas..

smlm join sklh haziq gi zoo...twycross zoo.. tak jauh dr umh..dlm sejam je..kul 9 berkumpul kt sklh haziq naik bas reramai..ramai yg gi trip ni..penuh 2buah bas dua tingkat..kitorg satu family da penah gi zoo ni 2thn lepas..masa tu lom ada hadif...tp punye la panas...rsnya byk melepak bwh pokok dr berjln tgk binatang nya...

ari sblm nye ptg sblm balik skul jmpa boss aku...katanya aku kena present lg 8july nnt...ada delegasi mesia nk dtg ke skul kimia masa tu..aduiii...masalah la tu...malas tul aku nk present2 ni...ritu boss besar kt kimia ada jmpa aku bgtau pasal rombongan dr mesia tu tp takde plak dia bgtau soh present...kebetulan plak mggu rombongan nk dtg tu boss aku takde utk 2mggu...mggu pertama gi jepun..mggu ke2 gi australia...ngadap sensorg la aku jwbnyer...harap2 tak jd la present tu..soh la aku wat benda lain..aku snggp..jgn present..huhuhu...sbnrnya aku pun tak tau sape yg nk dtg nnt ni..tya boss dia tak tau..kena tggu boss besar balik..boss besar mggu ni takde..gi singapore...jeles tul dorg ni..asik jenjln je..

ooo..crita camping mggu lepas...ok la...satu mlm tdo kt campsite kt Hull..kebetulan campsite dekat dgn ladang strawberry..snggh le jap kutip sikit2..plannye mmgu ni nk gi oxford kutip cherry plak...excited skit sbb cherry lg sedap..beli kt kedai sllnya masam.. mkn terus kt pokok manis nya smpi ke tekak...

Saturday, 27 June 2009

camping

yeye..sok camping lg..kali ni gi Hull plak..tak ramai family yg dpt join kali ni...3fanily je...kitrg, otai camping i.e. family kak yati n 1st timer family masyitah/khairi...sllnyer ari ni jumaat da patut gerak..tidor 2 mlm...tp kali ni tidor satu mlm je..tak leh nk poteng2 sklh n keje...takde cuti..cume gi weekend je..aku nk joli katak kali ni sbb da lepas satu batu besar atas kepala...walaupun batu lg besar da sedia tunggu nk di pikul...tp xnk pikir lg..

talk rabu ritu da selesai..alhamdulillah sume ok...time QnA dpt 4 soklan tp yg agak2 senang je la...takde la soklan yg nk ngenakan org...boss pun kenkonon very pleased..xtau le iye ke tak kan..jgn manis mulut jek da la...mat saleh ni pun mcm org melayu gak..ishhh..tak baik kan...br 2mggu lepas gi usrah pasal ukhwah...salah satu syarat kena berprasangka baik dgn org...tak baik..tak baik..

utk camping esok..aku da goreng ayam utk wat nasi goreng esok pg...kira makanan utk satu hari tu..sok bgn perpagi nk wat sandwich dgn nasi goreng jek...baju2 sume da pack..janji kumpul kul 8 kt umah masyitah..jgn le family aku yg lmbt skli...nnt dpt gelaran anak 10...x kesio teman..baik tdo dl..

Wednesday, 24 June 2009

oghang peghak...

yong dpt surat ni kt email..sesj je yong nk letak kt sini..bg blog yong tak sunyi sbb yongnyer bz dgn talk esok ni..klako surat ni sbb bahasa org kampung yong..

Assalamualaikum yop!
Teringat mase dulu mase deme jadi penyanyi lagu rock driyard dulu
yop.Best benor dengor lagu deme masa tuh.'Hanya ketenangan.. ..' lebihkurang begitulah lagu deme dulu. MAsa tuh seluor deme ketat yop.TAruhbotoi kat kaki pun tak celuih yop. Rambut jangan cakap ler,mata deme punharam nampak dibuatnyer. Baju pulak kalo takder baju 'earth shaker'lambang matahari tu,tak rock yop betui tak?

Tup tup rock pun habis zaman gemilangnya termasuklah dengan demeyop.Semua mat rock kampong BOTA tertanya-tanya mana pergi rocker-rockermalaya dulu yea?Kroje apaler deme tuh kalau dah tak nyanyi.?Yelahdiorang tuh semua bukannya tak crodek,handei- handei gak diorang tuh.Tup tup plak awak dengor nama deme keluor kat pentas ceramah yop.Ape kehei si akhil tuh dah berceramah plak.Dah tak nyanyi ker lagi? Deme plakceramah agama.Sejuk hati dengornyer yop deme dah jadi orang.Yelah kalobenih yang baik campak kelaut jadi pulau yop.Ceramah deme seronok dengornye.Cerita macam-macam, ngaji pun ada,nyanyipun ada dan juga politik pun ada.Berkat juga hidup deme dengan jadipenceramah mengingatkan orang lain akan kebesaran Allah. Seronok tengokdeme dah jadi ostaz.Ostaz rock pulak tuh yop.Bukan senang rocker dahjadi ostaz.Selalunyer ostaz yang tukar jadi rocker yop.

Tup tup yop deme lame dah tak ceramah kat masjid-masjid ataupun pentaspolitik yop.Semua orang tertanya-tanya mane deme pergi ni.Dah kaye kergamaknye si akhil ni sampai haram nampak muke ni.Tup tup deme masuk Astro yop.Ada rancangan sendiri plak tuh yop.Banggateman yop deme masuk TV.BUkan senang masuk TV yop.Teman lame dah ngidammasuk TV.HAram dapat pun.kalau masuk TV sendiri selalu lah yop itupunsetakat YOUTUBE jer.Rakam dan tengok sendiri.Tentang deme masuk Astroyop,teman tumpang sekaki gak yop.Kira deme berdakwah sampai kelangityop.Ngalahkan kapei trobang yop tingginye taraf deme.Murah dah rezekideme yer yop.

Tapi yop,bila teman terpikio masa dulu,rezeki ni ada dua jenis yop.Saturezeki Allah bagi pasal Allah sayang.Dua rezeki Allah bagi pasal Allahbenci yop.Harap deme bukan yang kedua ye yop.Bila Allah bagi rezeki ataskerana sayang yop,Allah bagi rezeki tu dengan dugaan sekali yop.Dia nakduga kita samada kita ni cakap berdegor-degor ni hebat benor ker kita niyop.NAsihat orang supaye jaga anak tuan-tuan supaya jangan sampahmasyarakat,tapi kat deme, deme ada nengok ker anak-anak deme yang 4orangdari benih deme tuh yop.

Teman nengok comey anak-anak ustaz akhil hai.Apalah salah anak-anak tuhabah tak balik-balik lama dah ni.Dengorkan cerita abah masuk Astro.Hebatabah kita tapi yop itu semua Allah duga yop.BAru Allah bagi rezeki sikityop deme dah buat hei.Awak bukan kisah benor pun pasei deme dengan binideme yop.Itu awak paham yop.Lawo memang lawo tapi kite bukan nakkanlawonye yop tapi kita nakkan baiknye yop betui tak?Lantaklah itu heydeme.Tapi anak yop,awak tak tahan bab ini yop.Nak nangis pun adayop.Gamak deme ninggal anak-anak lama-lama yop?Kalu awak yop,seminggutak tengok muka anak-anak yop,rasa macam nak balik kejap-kejap tuh yop.

Yop akhil! Dugaan deme ni lebih pada Allah nak duga deme jer yop.KAteorang kampong yop 'our kids not always looking the presents that we giveto them,but the present of us infront of them'.Apalah sangat pompuan tuhyop.Seronok dengan pompuan ni yop paling kuat pun sejam jer yop.Lepaihtuh deme pikir kelain dah yop.Isteri boleh tukor ganti yop.Itu demepandei-pandeilah yop.Tapi anak yop,tak same yop.Anak deme tetap anakdeme yop.Kesianlah kat anak-anak deme yop.Baliklah yop.Usaplah kepaladiorang yop.Dioarang rindu benor dengan deme yop.Diorang tuh kalau bolehbior abah diorang tak kaya pun tak per yop.JAnji abah ada depan diorangyop.Apalah salah diorang yop.

Masa deme pergi mahkamah hari tuh yop.Deme lenggang tangan jeryop.Seronok benor nengok deme datang mahkamah.Tapi bini demeyop,berangkut sampei 6 orang neman kan maknyer.Susah yop dokong anakkecik ni.Lengoh tangan yop mendokongnyer. TApi deme datang lansung takpeluk anak-anak deme tuh.Sedih benor rasa tengok deme macam tuh.Deme kata deme berjuang atas jalan Allah tapi deme dah kona kelain awaknengok.Udah- udah ler tu yop.Apalah sangat hebat deme menyanyiterpekik-pekik konon nak bagi keinsafan pada orang lain.Apalah sangat rambut deme yang konon rebounding tuh yop.Tu semua yop, DUNIA jeryop.HAri ni hari deme yop,esok hari deme juge yop.Tapi lusa yop belumtentu lagi yop.Seronok bercinta ni yop lain yop.Semuanya nafsu jeryop.

KAlu deme pikio balik,semua tuh buang duit jer yop.BUang mase dan buang tebiat jer yop.Teman nangis masa nulis ni yop.Kesian anak deme yop.MAkan ker atausekolah ker diorang hari ni yop.?Kes macam deme ni yop sama macam keskumpulan iklim tuh yop.Kesian anak-anak kat kampong diterengganutu.Apalah salah anak-anak sampai abah taknak balik?

Yop Akhil..udah- udahlah jadi artis tuh.Tak kemana perjuangan deme tuhpun.NAbi Mohammad kalau dia tahu yang dengan menyanyi tuh boleh mengajakorang mengesakan Allah,lama dah nabi buat dulu.Udah ler yop.Besorkananak-anak tuh lagi penting yop.Diorang tuhlah yang nak usung kerandademe nanti yop.MAlaikat tak tanya pun berapa ramai yang masuk islam biladengor lagu deme tu yop.Tapi yop malaikat tanya apa peranan deme sebagaiketua keluarga yang Allah sebagai tunjang deme yop.Udah-udah ler tuh yop.Tak kesior teman nak dengor lagu deme yop.Bukandapat duit pun yop dengor lagu deme.LAgi kena keluor duit adalah yop.YAng baik itu Allah dan yang buruk itu teman yop.

tulisan
Md daud yusri alhutan melintangi

Thursday, 18 June 2009

let me freeeeee!!!!

errrrghhhh...naik berbuih da mulut aku dok praktis utk colloquium rabu dpn...jumaat ni ada practice talk dgn group..3-4 hari ni umh pun aku pun kemas ala kadar je..asal blh jln pijak lantai jek org kata..sume gara2 talk..watpe la chemistry ni particularly inorganic chemistry kena wat benda2 ni sume...sian ank2 dan en zul pun tak dpt layanan dr aku..da la time tak bz pun layanan tak brp nk 1st class...tmbh gawat mcmni nk ckp class apa pun tak tau...syukur la sgt2 dpt en zul yg sgt2 penyabar n sgt2 memahami...byk sgt la yg dia korbankan utk aku...tak terbalas rsnya..jgn dia minta blsn dgn minta izin nk tmbh cawangan sudah la...huwaaaaaaa...tanak...

da kul 1pg ni..nk kena tdo dl...sok pg2 nk kena jmpa boss..bak kata boss ptg td...we gonna meet 1st thing tomorrow morning..dia pun da ala2 cuak mcm aku gak sbbkn colloquium nnt..bezanya dia pandai aku kurang pandai...dia blh prepare everything at the very last minute..aku sgt la tak blh..huhuhu...nasib badan dpt boss yg suka wat keja last minit..

ok..cukup membebel..it's bobokzzz time...nite..nite.

Friday, 12 June 2009

tepu dan aku...

jam da kul 12 tgh mlm...nk tdo ke tak nak..nk tdo ke tak nak...mata lom ngantuk..keje banyak..tapi otak tepu..da tak leh nk pikir...slides utk talk yg tggl lg 10 hari pun tak siap2 lg..da tak leh nk wat..otak jem..mcmne ni..lastnya ngadap blog..dgn harapan jap gi otak berfungsi balik..tak dpt berfungsi penuh separuh pun jd le..nk share sket citer pasal aku...kot2 ada yg tak betul2 kenal sape aku kan.,,ceh mcm ada sgt org nk kenal aku..gasak le..aku nk cerita gak..sape nk tau baca...sape tanak tau ada button pangkah kt bucu atas kanan yg kaler merah tu sila tekan ye..

aku ank sulong dr 2beradik..kami sepasang..klu tdk aku 3beradik..yg bungsu ninggal masa umur 8bln..baby lg..sebab apa ku pun tak sure..yg aku igt masa tu aku umur 6thn..mak aku anto aku umh pengasuh n bw arwah adik gi spital...pastu mak bgtau adik da takde..bila kwn2 kt tadika aku tya nape adik mati aku ckp dia mkn ubat nyamuk..dl2 mak aku pakai ubt nyamuk lingkar tu..sbb apa aku ckp mcmtu..sbb aku pernah nmpk arwah masukkn ubat nyamuk yg dok nyala2 tu dlm mulut..tp tu da lama sblm dia ninggal...betapa kreatfnye aku bg jwpn masa kecik2 dl kan..tak tya2 org da betul ke tidak...asal logik aje..skrg nape aku tak sekretif tu plak ek????huhuhu...

uish intro pjg tak hengat...aku ni dikira budak kampung gak le..mak dl bidan kerajaan tp dlm 10thn sblm pencen kot da takde bidan2 da..mak kena jd jururawat masyarakat...kiranya masa jaman tak wajib beranak kt spital mak aku la yg kena g sambut org bersalin..tak kira masa..aku igt yg aku pernah ikut mak gi umh org yg nk terberanak tgh2 mlm buta...naik la motor pasola merah mak aku bertiga beranak dgn adik aku skli...aku duduk belakang adik aku berdr kt depan..ayah tak de masa tu..keje..seb baik aku tak tlng mak aku ..klu tidak mesti aku da jd doktor skrg...huahuahua.. motor pasola..sebiji enggini tp yg mak aku nyer ada seat kt blkng
(pic: semutmalaysia.blogspot.com )

aku sklh rendah n sekolah menengah kt sklh biasa je..sklh harian..sekolah rendah sebelah dgn sekolah menengah...yg aku igt masa darjah2 je mak aku berambik beranto ke sklh...da besar skit dlm darjah 5-6 kot aku da start kayuh basikal..smpi la ke tngkatan 5..tu yg kulit aku ni tone nya agak kusam sket...bak kata org hitam2 sitampuk manggis..sungguh pun hitam zul tetap pandang manis...hahahaha..dia tak ckp pun sbb dia pun lbh kurang aku je...

ok la...memandangkan otak aku ni rsnya da berfungsi dgn agak meyakinkan aku nk sambung keja plak la...ni kira part pertama sesi perkenalan..nnt ada masa dan mood aku sambung lg part yg berikut nya..

Wednesday, 10 June 2009

baru ku tahu...

skrg ni mood wat keje kt umh mmg sgt memberangsangkan (cewah ayat!!!!)..bkn sbb apa..aku br jek dpt tau rupa2nya ada cara klu nk access komputer kt ofis melalui komputer kita kt umh..remote desktop connection (RDC) nama benda alah tu..pesal la br skrg aku tau kewujudan program canggih ni...yg syok nya apa je yg aku wat kt ofis leh wat kt umh dgn guna program ni..contohnya la kan..klu nk cari journal kitorg kt uni sll guna scifinder scholar yg limited utk komputer uni je..sbb kn ada program RDC ni aku leh cari journal dr umh..dan biasa nya journal2 hya leh di access melalui uni komputer gak..means kompter yg register dgn uni..sbb kn leh guna RDC ni gak aku leh dptkn journal yg dilanggan uni..mmg sgt2 bagus..skli lg..bak kata sorg kawan pakarIT kt Notts ni..da thn 3 br tau...


skrg ni aku guna kt laptop window xp...aku nk try kt laptop baru aku yg guna linux plak..tp lom berkesempatan lg nk bw laptop tu ke skul nk minta tlng IT tech kt skul tlng cari kan sbb linux tak sama mcm window biasa...klu blh dgn linux tu lg la aku suke..balik Malaysia nnt pun kot2 thesis tak siap lg leh wat keje dr sana je...*harap2 nyer balik mesia nnt da siap sume la..

ok...nk smbng wat keje..slides utk colloquia lom siap lg..byk benda yg nk kena wat lg ni..

Saturday, 6 June 2009

aku hampir koma...

hari ni da kluar jadual utk colloquium 23-24 june ni...aduiiii...cuak nyer..3rd year phd student di inorganic chemistry department mmg diwajib kan bg talk utk 3o min...kira acara tahunan la ni..tahun ni tahun aku...aduiii..cpt nyer la da thn 3..keje dok bertimbun2 lg...dgn talk yg tggl lg lbh kurang 2 mggu ni supervisor masih dok suruh wat lab work lg..byk plak idea pakcik tu skrg ni...19 ni ada practice talk dpn group je...nk dptkn feedback sblm the real one..tak lama tg tu..tp nape skrg pun aku da rs adrenaline aku da smpi kt tekak da ni..huwaaa....tak suka rs ni..

Thursday, 28 May 2009

entry buang spider, nyamuk, lalat

da reput skit2 da blog aku...sian tuan tak jaga...tuannya bkn setakat takdek benda nk cerita..dicampur dgn penyakit mim alif lam sin..asik baca cerita org jek..

ok la entry kali ki kira summary apa yg jd dlm hidup zulfarah sekeluarga bermula dr awal bulan april smpi skrg...pertamanya aku nk cerita pasal birthday aku yg ke 30...jatuh pd 16April..haaa...30 tahun da...alhamdulillah..bersyukur sgt atas semua nikat dr Allah selama 30thn aku menumpang atas dunia sementara ni..sedihnya tahun ni birthday pertama tanpa ayah..walau apa pun ayah mmg sll dlm igtn aku...

birthday kali ni special skit dr tahun2 yg lepas...bkn apa dpt surprise dr en zul n anak2...balik dr school ari khamis aku tgk atas meja makan bukan main lg..ada kek strawberry, ada kad n western dish..sumenyer tersusun rapi atas meja..rumah pun kemas semacam dr biasa..sll klu balik school umh ala2 singapura dilanggar todak..masuk je 2nd reception haziq nyanyi happy birthday..waaaa..mmg surprise betul la..sbb aku tau en zul aku ni bkn jenis yg pandai wat2 kejutan mcmtu..apa pun terharu dgn usaha dia n anak2..

then cerita lain..dpt surat dr USIM luluskan permohonan extension utk lg 6bln..mmg ikutkn perancangan supervisor aku kena siap kan keje n thesis smpi june/july 2010...tp USIM hya bg extension 6bln means smpi march 2010...USIM mmg tak kira maternity leave (suspension) 4bulan yg aku dipaksa ambil dulu...so nnt nk kena la minta perlanjutan lg..leceh tul....

haziq mcm biasa di sekolah..hadif pun da dpt tempat utk masuk nursery bln ogos ni..dpt 3jam sehari..seb baik kt sini skrg ni 2thn da blh masuk nursery free..tp ada la syarat2 yg kita kena ikut..kitorg kt sini tak kena bayar cukai yg setahun jumlah nya £1000+++...sbb status aku sbg student kt sini..so leh guna pengecualian tu utk dpt free place kt nursery...haziq plak bln yg sama (ogos) akan masuk reception..reception ni kira mcm persediaan sblm masuk sklh rendah..waktu yg sama mcm dia pegi nursery skrg..900-1530..dua2 da masuk sekolah n nursery senang la skit zul...penat ngambil n ngantar je la..

skrg ni cuaca kt sini da ok skit..panas n kadang2 hujan..tak de sejuk sgt..so cuti panjang (3hari dr sabtu smpi isnin) yg br lepas ni kitorg satu family join kelab jom khemah gi camping..tak jauh mana pun..kt derby je..dlm 30min dr umh..motif utama camping kali ni utk lepas gian je..bersantai2 smbl lepas bebas anak2 main kat padang dr pagi smpi ke matahari terbenam..skrg ni matahari terbenam dlm kul 9 mlm...puas la anak2 aku..smpi kulit masing2 da bertukar kaler..berbelang..biarkan janji dorg happy..

hadif skrg da byk vocab yg dia leh sebut...ada yg pelat ada yg clear...plng aku suka klu tangan tengah basah pas basuh pinggan ke pas amik wudhu ke aku lap air kt muka dia...mesti dia lap balik muka dgn tangan dia smbil wat muka kerut2 n ckp suk tau (busuk tau)..puncanya papa dia sll kiss pipi n tggl kan air liur skit..klu aku kiss dia balik pastu aku akn ckp busuk sbb bau air liur..dr situ la klu kena air kt muka dia..tak kira la air apa pun mesti dia kesat2 smbl cakap suk tau..lasak nya dia skrg tak tau nk cakap la...asik berdarah je la..mggu lepas berlari2 kt luar umh terjatuh muka tertonyoh ke jalan..berbalau sebelah muka dr atas kening smpi bibir atas...stkt pecah bibir tu tak leh nk kira la brp kali da...ganas semacam hadif ni..lg satu word yg aku suka dengar..nk thuthu (nk susu)..klako dia sebut susu...hurup tha..ntah mana dia blajo..

cite aku plak..skrg ni mmg tersgt super duper busy dgn keje lab yg makin bertambah2...dgn final year talk yg aku kena present utk satu school...kena bg talk utk 30mins...skrg ni tggl lg 3mggu je sblm talk..plan asal aku nk prepare slides at least 3mggu sblm talk..tp supervisor dok suruh wat mcm2..dgn projek baru nk start nyer...dlm dok uruskan hal2 projek baru aku still kena siapkan projek lama..projek baru ni mmg la menarik tp aku kena wat keja kt company luar...lab kt luar...tak tau la aku leh handle ke tak..skrg ni br 2kali pegi ke company tu..tu pun utk sign agreement n settle kan pasal safety...jumaat ni nk kena pegi lg utk kenal2 lab n mggu dpn maybe leh start keje...bayangkan mcmne aku nk prepare utk talk nnt...ikutkn supervisor aku 1mggu sblm talk pun leh prepare...gile ke apa...dia blh la..aku ni dgn nk wat slides tu satu hal..nk nyusun ayat lg..nk study skit2 benda2 basic takut nnt kena soal tak dpt jawab malku plak..3rd year phd student tak leh nk jwb soklan basic...wat malu Malaysia je kan..apa pun skrg ni wat je la...then tawakal..

selain dr tu..22may yg lepas mak tersayang Siti Khodijah Lebai Salleh sambut hari lahir yg ke 58..utk mak jg tahun pertama birthday tanpa ayah..aku tak dpt bayang mcmna perasaan mak...tp mak mmg sll dlm doa aku...moga mak terus tabah, dipjgkn umur, diberikan kesihatan yg baik, dilindungi dan diberkati Allah sll..

lupa plak...satu lg cerita yg aku rs kena tulis kt sini..takut nnt aku lupa..sblm mak nyer birthday adik aku masuk hospital dekat 1mggu kena tahan kt wad...dia kena denggi...sblm masuk wad dia kena demam 3hari..hari ke 4 amik darah terus kena tahan wad...da masuk wad takde plak demam...tp still kena tahan sbb darah tak ok..skrg ni sume da ok..mak pun bgtau umh da dipasang net keliling umh..harap2 pasni tak de la kena penyakit2 bawaan nyamuk lg..aminn...dan penyakit2 lain jugak..

last skli..family hj ahmad n hajah rahmah menerima sorg lg menantu baru..kiranya aku ada biras baru la ni..slmt pengantin baru utk wakdol n echah..

Monday, 13 April 2009

easter break..

lama tak update...khamis 2mggu yg lepas hadif kena chicken pox...byk jg bintik2..start dr kepala smpi ke peha..kat kaki takde plak..haziq da kena masa mula2 smpi UK...haziq nyer lg teruk..smpi dlm mata, lidah n kaki..mujur hadif tak byk ragam..time gatal tu je dia merengek2 tp lepas letak callomine losen dia OK..skrg ni da 12 hari...tggl keruping yg besar2 je lom tggl..da berjln merata da..jgn kata da baik..masa dia mula2 kena pun kitorg da bw dia merayap city centre...hihihi...

skrg ni UK tengah bercuti2 Easter...start ari jumaat smpi la isnin..tp university cuti smpi selasa (esok)...rabu br masuk..kitorg sefamily tak kemana..ari jumaat aku ke lab sekejap run satu simple experiment n ptg nya menerima tetamu dr sheffield..family buechah/fadly/safiyah..masak nasi beryani pakistan la apa lg...ari sabtu cuma ke Mundy play centre...bw budak2 main kt sana...ari ahad plak join group caravan Blackpool ke Lake District..kami pegi pagi n balik petang tu jg..ada jg yg ajak tidur di caravan memandangkan ada satu caravan 3bilik yg hya dihuni 1family..tp lepas berfikir2 tak perlu la nk susah kn org kitorg balik jg petang tu...smpi umh dlm kul 10 mlm...2jam30min perjalanan..arini isnin cuma ke carboot di Hucknall..tak ramai booters tp alhamdulillah dpt la baju2 budak perempuan berharga 10pence sehelai...sakan la aku borong..buku resepi2 pasta dan puding 20pence satu.. dan basikal pertama utk Haziq dgn harga 5pound...jenama Raleigh lg tu...hihihi..dlm tak ramai booters tu selamat jg la 20pound aku melayang..

skrg ni sementara tggu Asar budak2 berdua ni da bersiap2 nk ke Reverlane utk ronda2 dgn basikal baru n bg itik2 mkn roti..aktiviti biasa di sini klu tak de keluar dr Nottingham..ok..da azan..nk solat dl n ke park..

Tuesday, 31 March 2009

talk..

tika dan saat ni aku tgh lunch (jam 1429 ari selasa)..mkn flapjack dgn minum air coklat bercereal.. tak de nasi bekalan nk di bawa..malas masak pg td n bangun pun ala2 lmbt..sempat breakfast roti bakar je..skrg ni budak2 university tgh bercuti2 easter..3mggu rsnya..so lunch talk utk sepjg 3mggu ni pun takde..rehat la sket..klu tidak tiap2 ari selasa n rabu jam 1300 - 1400 kena gi dengar talk..yg kebykan nyer tak de kena ngena lngsng..n kadang2 membuat kan aku guna peluang 1jam tu utk tidur..

cerita pasal tdo..mggu lepas..mggu terakhir lunch time talk..ade sorg speaker jemputan dr republic czech...speaker tu da ala2 pencen 10 tahun yg lepas..berdasarkn muka yg berkerut2..rmbt yg putih (tak tau le rmbt dia mmg putih or sbb beruban) n suara yg terketar2 dan sgt perlahan...plak tu dizaman serba canggih ni si speaker masih menggunakan plastik OHP utk mempresentkan hasil kajiannya...di awal2 aku dpt ikut jg apa yg cuba disampaikan si speaker berkenaan..tp br 15min bermula mata aku da mula menunjukkan tanda utk terlelap..walau bagaimanapun aku berjaya melawan diri dr tersengguk2...bila speaker tu mula cerita pasal electron ke sana ke mari pastu dgn gmbr2 struktur XRD nya..da semakin ramai yg aku perasan mengikut jejak langkah ku..tp tiba2 aku menjd sgt terkejut bila terdengar sesorg seperti mengorok a.k.a berdengkur secara tidak sengaja..bila dah dipastikan bukan aku yg ngorok..tp lab mate aku (seorg post doc)..dia duduk selang 2 dr tpt aku duduk..satu dewan tu terhincut2 bahu menahan gelak..terus mata aku jd segar bugar..aku rs org lain pun mcmtu..concentrate dgn talk yg time tu lg 20min kot nk abis..sian professor tu..org tak menjiwai kehadiran dia..

bln dpn bersambung balik lunch time talk..minta2 aku tak termasuk dlm golongan yg tdo smbl ngorok..

Sunday, 29 March 2009

host...

Alhamdulillah mlm td umh kami 41 Lonsdale Rd menjd tpt kaum2 lelaki Notts berkumpul utk aktiviti perbincangan ilmiah..kami ambil kesempatan ni utk adakan tahlil arwah skli..ramai yg sempat meluangkn masa..tp memandangkn ini aktiviti utk lelaki..aku n ank2 duduk dlm blk je..ank2 pun tdo cpt mlm tu..sblm bacaan yassin mula diorg da lena..

siang tu aku n zul wat aktviti masak2 n kemas umah yg mmg susah nk dikemas klu takde majlis2 mcmni..bkn sbb malas sgt nk ngemas..tp klu kemas pun leh tahan setgh jam je..pastu da abis disepahkan balik dek si kecik..senang cerita tak payah kemas..menu kami utk majlis mlm td nasi putih berlaukkan kurma kambing, ayam masak merah n sayur campur (lauk2 biasala en zul la tukang masaknya - aku cuma tlng tumis sayur je)..kebetulan jiran depan umah, kak nita/abg zul jd host utk majlis perjumpaan helwa ptg nya..so diorg ade bg bihun sup sbg menu sampingan..dessert nye aku hya wat agar2 batik..dan roti sosej sumbangan azlina/adam (jiran kami gak ni)..penuh meja dgn hidangan..jemputan pulang agak lewat..dlm kul 2 pg (makluman - ari ahad terakhir bulan march perlu ditambah satu jam dr biasa -UK summer time-kiranya kul 1 tu da jd kul 2 sbnrnya)..

insyaAllah akn2 dtg akan ada lg majlis2 mcmni di rumah kami..pasni mungkin jd tuan rumah utk perjumpaan helwa plak ke..insyaAllah..

Wednesday, 18 March 2009

rindu...

sunyi sepi blog aku ni..sesepi hati aku jg selepas kehilangan org yg plng aku sayang..ayah..ayah telah kembali ke rahmatullah 9 Feb 2009 yg lepas..hari isnin jam 5.55 pagi (waktu Malaysia) disebabkan serangan asthma..aku hya dimaklum kan mak jam 1145 mlm (waktu UK) betul2 terkejut dgn berita yg sgt sedih ni..aku betul2 tak bersedia utk terima berita2 yg mcmni..aku tak sempat berborak pjg dgn ayah sepjg mggu sblm ayah pergi..nk ckp sibuk tak de la sesibuk mana pun..2mlm sblm ayh pergi aku da dpt petanda..petanda dlm mimpi..mimpi yg aku tak bgtau sape2 pun..sbb aku takut..dan aku harap mimpi tu membawa makna yg sebalik nya..tp tu sume harapan aku 2hari sblm..bila 2hari kemudiannya aku tau mimpi aku tu adalah petanda sebenar utk aku..

sebaik aku dpt berita tu aku terus fikir utk balik ke Malaysia..aku tau saat2 mcmni mak sgt2 perlukan aku..aku pun mcmtu..walau aku tau klu aku balik pun aku mesti tak dpt nk peluk cium ayh utk kali yg terakhir..

makluman..perjalanan terus dr London ke KL memakan masa 14jam..

saat tu jg aku minta zul cari tiket kapal terbang utk kami 4beranak balik..aku hya boleh menangis..menangis..menangis smbl sedekah kan surah Yassin sebyk2 yg blh aku baca pagi tu..aral pulak bila sgt susah utk dpt tiket on the spot..kebanyakan airlines hya bg terbang 48jam slps booking tiket..nasib agak baik bila emirates airline tak perlu kn syarat tu..tp kami masih tak blh booking flight sbb kredit kad kami ber2 da expired...dr jam 12mlm urusan pencarian tiket smpi jam 4 pg br selesai..itu pun bila aku sndr kena call emirates utk book tiket..da settle tiket aku pack baju2 utk di bw..yg ptg skli document2 utk aku uruskan permohonan visa hadif..(hadif masih blm ada visa-masalah utk masuk ke UK nnt bila nk balik ke sini)..mujur suma document aku da sediakan..cuma tggu utk mohon je..dan yg plng mujur nya aku tak mohon lg..ikutkn 2mggu sblm tu aku da antar sume document permohonan visa tu termasuk passport ke international office..syukur aku menangguh2 urusan tersebut..klu tidak mmg kami tak dpt blik sbb passport dipegang embassy di sini..dan permohonan visa di sini sllnya ambik masa smpi 2-3bln..

kemudiannya aku maklum kan berita ni pd supervisor aku melalui email..mohon cuti 1bln utk balik ke Malaysia..awalnya aku tak tau sama ada aku dibenarkn cuti selama tu atau tidak..yg aku tau aku nk balik je..aku tak tggu email respond dr dia..mengharap kn dia faham situasi aku..(email reply sv hya aku baca bila aku da smpi di Malaysia-dia OK cuma minta jmpa pg sblm aku bertolak tu-nk bg kata2 perangasang)..

10Feb09 - Flight ke Malaysia jam 1320..abg bahar n abg kamal sudi tlng hantar kami ke Birmingham airport jam 10pg bertolak dr Notts..amik tiket di airport yg saat2 akhir mcmtu org di kaunter ckp tiket yg aku book sblm tu da dicancel kan..tak tau nape diorg cancel..Alhamdulillah bila diusaha kan dpt jg 4tiket ke KLIA jam yg sama 1320 dgn harga yg sama 1450pound...penerbangan kami perlu transit di Dubai utk 3jam..

10Feb09-1400-Malaysia - Alhamdulillah kami sekeluarga slmt smpi..abg ipar aku, abg dayat n isteri ayu yg menjemput di airport..smpi umh mak, manjung jam 1800..hya mak yg aku cari..ayh da tak ada..hya mak yg aku blh peluk cium..ayh da tak ada..hya pada mak yg blh aku lepas kn rindu..ayh dak tak ada..ayah...

ptg yg sama aku dpt tau mak lang koma disebab kan stroke..dr hospital manjung ke hosp ipoh utk pastikan stroke di tahap mana..lg berita sedih bila pakar di ipoh bgtau tak ada harapan utk dibedah da kembali normal..hampi 70% drp otak maklang tak blh digunakan..3salur darah utama pecah..

makluman..maklang adalah adik ayah yg ke3..ayh adalah yg sulung..

2100 - tahlil mlm ke2 utk ayah..sblm majlis tahlil selesai aku ke hospital utk jmpa maklang..dgn harapan dia sedar..sedih sgt bila dpt tau yg dia tangguh utk blik ke KL lepas selesai urusan ayah semata2 utk jmpa aku..aku sempat berjmpa maklang..tp hya jasad nya..dia hya terbaring kaku..

ikutkn cerita paklang..antara kata2 terakhir sblm mak lang koma..dia ckp dia nk ikut abang (ayah)..maklang n ayah ni antara adik beradik drpd 9beradik yg sgt2 rapat...tambah2 ayh ank yg sulung dan nenek aku (mak pada ayah) ninggal sejak ayh darjah 6..jd kn hubungan diorg adik beradik sgt rapat..

6hari mak lang koma..ahad 8pg mak lang pergi ikut ayah..yg lg bertambah2 sedih cucu kedua maklang selamat dilahirkan 2jam sblm mak lang pergi..

sumanya da ditulis di luh mahfuz..aturan Allah takde sapa yg blh halang...aku redha..hya doa yg mampu aku mohon pd Allah..semoga ayah dilimpahkan rahmat Allah..semoga maklang juga begitu..semoga kami semua dpt berjmpa lg di satu alam yg lbh kekal..semoga kami bahagia di sana kelak tanpa ada perpisahan yg sgt menyakitkan..Allah..tabahkan lah hati hamba mu ini..

Al-fatihah utk ayah tersayang..Harun bin Ahmad..
Al-Fatihah utk mak lang..Norsiah bt. Ahmad
terima kasih utk rakan2 di Nottingham yg byk meringankn beban kami sepjg kepulangan kami ke Malaysia..yg tlng jagakan rumah..tlng jagakan kereta..mcm2 pertolongan yg tak tersenarai..bantuan tenaga dan kewangan yg melimpah ruah yg tak mampu utk aku sekeluarga balas..hya doa semoga Allah murah kan rezeki mereka dan rahmati kehidupan mereka yg mampu aku sekeluarga buat...ada antara warga Nottingham yg sempat mengenali ayah..terima kasih atas doa utk beliau..

utk yg di Malaysia..terima kasih atas ucapan2 takziah dan doa utk arwah..kata2 semangat dr semua yg di Malaysia dan di UK menguatkan aku sekeluarga..

utk aku..kehidupan perlu diteruskan...perjuangan di sini masih belum selesai..mudah2an dipercepatkan dan dipermudah kan Allah urusan aku di sini..mudah2an cpt balik Malaysia dan menjd peneman mak di sana..

Friday, 6 February 2009

rintihan hati sorg budak kimia

bila da berada di tahun akhir pengajian ni segala mcm perasaan timbul..boleh ke abis kan keje dlm masa 1thn lg ni?? dgn elaun yg ikutkan abis bln 9 ni..klu tak de apa2 akn ditambah lg 6bulan. insyAllah..keje2 kt lab mmg sgt menguji kesabaran..cth nya mcm mggu ni nyer experiment..ikutkn sama je mcm experiment2 yg sblm ni tukar skit je..tp mcm2 masalah start dr awal aku wat ari isnin aritu smpi la ke arini..mula2 sample contaminate..tak tau le mcmne leh contaminate..simpan mcm biasa je..da sattle problem sample yg makan masa dekat satu hari utk aku selesaikan dtg plak masalah lain..temperature controller plak rosak..kena pggl org electronic dr workshop plak utk betulkn..diorg plak pg2 aku da pggl utk tgk kan dekat tghari br nmpk batang hidung..seb baik kejap je sbb spare part ade lg kt dlm simpanan lab aku..da selamat part tu bersemangat la aku nk teruskn ni..skli cell yg aku guna plak leaking..keje aku ni mmg tak leh leaking sket pun..cell ade 3..boleh plak tiga tiga cell aku test sume leh leaking...hangen gak kt org yg guna last skli tak repair balik cell yg diorg da rosakkn..repair cell tak lama tp kena biarkan cell tu semalaman dlm oven br leh guna balik..sbb nye guna glue tampal leaking..mcm gam kasut gak le..basah2 tak leh guna terus..kena keringkan dl..da 2 hari da tak jd keje..risau gak sample yg di prepare sblm tu contaminate lg..tp naseb baik la bila di test masih ok..ari ke3 ari rabu br la sumenyer berjln lancar..on kn instrument tu mcm biasa dan mlm2 aku akn ke lab semula utk off balik..pas zul blik keje makan siap2 aku pun ke lab balik..masalah lg..pintu biasa yg utk masuk ke bangunan kimia di luar waktu pejabat plak berkunci..dah masukkn kod pun tak leh gak..call security minta tlng buka kn kunci..security kata pintu tu rosak..kena access kot main entrance..aku pun tak tau main entrace da siap..sblm ni diorg tukar pintu baru..da ada yg baru ni aku baru tau rupanya kena guna university card plak br leh masuk..satu masalah lg..aku tak bw kad aku mlm tu..tggu la kot2 ada org lalu nk pinjam kad jap utk masuk..dpt la tangkap sorg mamat hitam..tp malangnya dia ckp kad dia tak leh guna..ada masalah..ntah iye ntah idak..aku pun tak nak la paksa dia soh bg jg aku guna..kang dia ckp aku terrorist plak..terpaksa la balik umh amik kad..da la masa tu minyak kete da mmg nyala merah2 soh minta isi..da dpt kad smpi2 kt lab tgk2 ada lagi masalah dekat alat tu..kali ni yg lain plak..motor utk water pump plak tak jalan..so instrument tu terberhenti sndr sbb water pump tujuan utk sejukkn alat tu..so aku tak tau da brp lama proses kimia yg da berjln sbb tak tau bila masa benda tu terenti..pas da siap sume tu gi nk cari petrol pump..menyonsang arus dr nk balik umh sbb tak de pump station yg menghala ke rumah..skli tutup plak..jmpa satu lg pun tutup jg..masa tu da kul 10lbh..mlm tuuu...zul da diam tak ckp apa2..bila zul da diam je tak bersuara aku bertmbh la risau ..takut tak sempat smpi umh..mcm2 aku baca dlm ati minta2 slmt le smpi..biar esok pg je la gi isi minyak..klu abis tgh jln pg2 tak risau sgt..nk minta tlng org pun senang..

esok pg nya celik2 mata tgk luar tngkap masyaAllah snow lg..lg lebat dr yg ari isnin aritu..niat nk ponteng skul pun tak leh sbb alat yg rosak tu nk kena settle kan..tp skul haziq n sklh2 primary sume2 tutup arini..ikut news lbh 200 sklh sekitar notts ditutup..aku ke skul lmbt skit dekat kul 10..trus gi check alat yg rosak n dgn bantuan lab mate tgk2 kan alat tu sbb aku tak berani nk pandai2 godeh sndr..bila da confirm kitorg tak leh nk wat apa br la bw ke workshop..skli lg kena keje dgn org workshop..pg arini khamis anto smpi ptg td sblm balik tgk diorg tak siap kan lg..da pesan benda ni urgent masa gi anto tu..menaruh harapan esok pg diorg akn siap kan..sbb experiment ni klu tak de masalah apa2 leh smpi 2mggu br siap..klu da bermcm2 masalah mcmni tak tau la brp lama..harap2 pasni tak de lg masalah2 lain..nk dpt kan satu result mmg amat perit..smpi pernah ckp kt org2 lain jgn la bg ank2 amik bidang2 yg libatkan lab work ni..nasib baik dpt research yg ok..nasib tak baik...huhuuh...apa2 pun utk aku..aku kena teruskn jg n doa byk2 minta mudah semuanya..Allah je leh tlng..kuatkan semangat aku..

peneman aku klu gi lab mlm2..

ank beriya dgn safety glass..aku nyer langgo peraturan..tak pe tak kantoi.

Wednesday, 4 February 2009

sekolah baru dan live from Gaza

stop jap citer pasal snow..sbnrnya ada lg story mory pasal snow..next entry plak aku masuk kn gmbr sket2..tp klu nk view pix leh tgk kt sini http://picasaweb.google.com/zulNfarah ..

kali ni nk citer pasal aktiviti ari jumaat (30 Jan 09) dan ari Sabtu (31 Jan 09)..

ari jumaat adalah hari perasmian skolah baru haziq..utk persembahan kali ni haziq kena jadi askar..dia n the geng kena berkawad...pg2 kul 845 cikgu dia da soh anta gi skul sbb nk kaler kan muka dia..acara start kul 930..tak sabo aku nk tgk ajiq perform lg sbb last year dia beriya2 berjoget...aku pun siap sedia la camera dgn videocam konon nk rekod le..tp cikgu2 nyer pesan plak tak leh rekod..nk amik gmbr blh tp tak leh rekod..hangen je aku..alasannyer atas sbb2 keselamatan budak2...ape jadahnyer..bkn org nk gi jual ke ape ke video tu..tuk simpan sndr jek..aku syak sbb sheriff of nottingham ada skli utk rasmi kn sekolah br tu so diorg tanak la video mamat tu disebar2kn kt internet ke ape ke..ntah aku pun tak pasti sbb ape..yg pasti aku tak puas ati sbb tak dpt rekod wat kenang2an..seb baik leh amik gmbr..klu tidak aku bakar sklh baru tu..hihihihi...
haziq kena berkawad mcm askar..tp aku tgk baju yg dia pakai mcm baju polis jer...conteng muka pun mcm ala2 badut..tak mcm askar lngsng..tak seni tul cikgu2 dia ni..
sume geng2 pakistan dan malaysia je dlm group kawad ni..
bersama sheriff of Nottingham semasa acara ribbon cutting..kesejukan ank aku..

ari sabtu plak..aku menyertai acara live from gaza yg dianjurkan oleh islamic society, university of nottingham..event ni utk women je..acara start dr kul 11 smpi 6 ptg..aku bw haziq sbb kt sana diorg sediakan khidmat jaga budak2..so takde la zul kt umh kena kisah kan dgn budak2 berdua tu..kira amik sorg satu la..pg nya ada tayangan video bermula dr sejarah awal palestine smpi la negara tu ditakluk isreal si zalim zionist..kt event ni ada jualan gerai2 yg kebykan nyer oleh org2 wanita2 keturunan arab..ada pakistan, palestin sndr mcm2 la..merasa la mknan diorg ari tu..belah ptg nya ada talk bersama 4org tetamu..ada jurnalist terkenal Yvonne Rigley (jurnalist mualaf - masuk islam lepas jd tahanan kt afghanistan), ada sister from Gaza (Dr Ghada Ageel - warga palestine yg da menetap di Oxford), ada Dr Jenny Tonger (pengasas Friends of Palestine - bekas Dr perubatan), ada Rajnara Akhtar (salah seorg ahli Friends of Al-Awsa - PhD student di Univ of Warwick) dan temubual live dgn seorg sister dr Palestine (sister Eman)..sblm acara selesai ada demonstrasi oleh anak2 kecil dan lelongan kunci rumah2 di Palestine (simbolik kpd pemulangan semula tanah Palestine kpd rakyat2 nya..)
ahli2 panel..dr kiri Yvonne, pengerusi, Dr Jenny dan Dr Ghada


anak2 berdemonstrasi..