Saturday, 11 July 2009

taufufa..

dekat setahun aku tak buat taufufa sbb konon nya da taubat tak nak buat lg..sume gara2 masa aku menjual sempena Notts game dl, taufufa aku tak terjual sbb masam..berkilo2 aku perah kacang soya..cerita lanjut leh baca kt sini ..kiranya arini aku mcm wat come back la sbb dpt kata2 semangat dr kakak2 kat Notts ni..hehehe...


pic credit to KNizam Artwerk's photostream

ni aku letak kan resepi taufufa utk aku sndr sbnrnya..resepi diturunkan dari sorg senior di Notts ni, kak Nizar..

bahan:

300 gram kacang soya

3 liter air

2 sudu teh enzim taufufa i.e. GDL (level sudu)


2 sudu teh tapung jagung (membumbun sudu)

setengah cawan air utk bancuh GDL dan tepung jagung

cara:

1) rendam kacang soya lbh kurang 4 jam

2) blend dgn 3liter air dan perah guna kain

3) masak air soya smpi mendidih (klu tak betul2 mendidih nnt taufufa masam..mcm yg jd kt aku dl..huhuhu)

4) sementara tggu air soya didih, sedia kan bancuhan enzim GDL + tepung jagung +sedikit air

5) masukkn bancuhan enzim GDL td dlm bekas besar

6) tuang air soya yg dah mendidih td kedlm bekas besar yg ada bancuhan enzim GDL tu..

7) goyang2kn skit bekas td bg memastikan campuran menjd...biasanya campuran akan memejal dlm 2-3 minit je..

petua:

1) masa nk tuang air soya tu pastikn bancuhan enzim sekata..sbb tepung jagung ni suka sgt dok mendak ke bawah..blh kocak2 kan skit bekas sblm tuang air soya tu..

2) masa nk tuang air soya tu kena tarik tggi supaya campuran sekata..sbb kita tak guna senduk lg dah untuk kacau campuran sbb sume bahan2 ni cepat memejal..

3) buang buih2 yg terbentuk semasa proses tuang tarik td..ni utk dpt kan permukaan yg sekata je..klu tak buang nnt nmpk menggerutu mcm katak puru plak..hahahah...

haaaa...baca macam senang kan...nk buat nyer mmg nguji kesabaran sbb nk memerah air soya tu bkn nyer senang..terkluar segala urat merih kt lengan2 ni...arini aku buat 600 gram kacang je..dpt 6liter...bayang kan aku niaga masa Notts game dl aku perah dekat 10kg kacang soya..tggl tulang lengan aku masa tu..jari2 pun ala2 kejang tau...

9 comments:

cikgu liza said...

ekkk.. taufufa.. kalau rajin i buat.. hahahah.. ko memang rajin lah farah.. aku ingatkan rozi aje suka buat benda2 gini.. ko pun sama... bagus2..

mummyiris said...

uuuuuuuu taufufaa... takpe farah, practice makes perfect... 10kg farah?.. uish byk tu! patut ler kuar suma muscle2 kat lengan tu hahaha...
btw, taufufa mengingatkan akak pada nizar.. nanti kem salam kat sifu farah tu yea! rindu betul dgn nizar, lama tak dgr berita dia... bertong tong akak makan taufufa nizar masa dok kat sana ari tu.. abis je order, abis jer order... kiranya puaslah si iris tu makan taufufa dalam perut mummy dia hahaha...
p/s kalau rajin, nanti akak nak try la wat taufufa nie... ermmm nak gi carik tong dulu hehehe...

Anonymous said...

farah ariu tak sempat makan la....dah tak tau mana nak sumbat..ingat nak makan mlm2 sket..bila dah kasi buang yg dah larut..tp cik abe ajak baik lak...si dhia sibuk nak balik..bila bila nengok gambo taufufa mula ngences ballik....ishh rugi2 tak makan sampai mendak aritu...

kak cahaya said...

fara anonymous tu aku daaa...tah ccamne bole tak de identity...

zafwah said...

cikgu liza aka kurut..aku tak le rajin mcm rozie..leh dia buat 200 ketul karipap pusing..aku ni jgn karipap pusing 200 ketul..karipap biasa nk dpt 10ketul pun berpeluh..taufufa ni pun sbb terpaksa..mana nk cari klu tergnin nk mkn..kena la buat jg..

kak laily..dinashatkan akak gi je la beli kt tepi2 jln kak..takyah le bersusah payah nk cari tong..cari tong satu hal, nk memerah tu satu hal..huhuhu..

kak cahaya..tu la ko..tangki kecik sape suruh..kak ko tak yah perkenalkn diri pun takpe..ko sebut ngences tu pun aku da tau da sape..hahaha..

KesahKu said...

faraa...
nanti kalo ko jadik dtg cni..
ko buat ek utk aku yee..yeee..yeee
ala..sebekas kecik pun dah beso rahmat tauu..
slurrpp..slurppp..meleleh2 dah nih.

Buaian Berendoi Shidani Collection said...

saya dah try 2 kali..tapi kedua2 tak menjadi..1st time air taufufa tak keras..cair..kali kedua saya ingatkan tak serata sebabkan tak keras, saya pun kacau la..last2 jadi macam tahi minyak pulak...

Buaian Berendoi Shidani Collection said...

saya dah try 2 klali

Anonymous said...

askm ,nak tahu kalau 1 kilo kacang soya ,air nye berapa dan bahan beku berapa sukatan